TKO JE JAKOV MILATOVIĆ?

Milu je bačena rukavica u lice: Tko je čovjek koji bi mogao skinuti Đukanovića s vlasti nakon više od 30 godina?

Posebno će isticati da je na referendumu o neovisnosti 2006. godine glasao "za", što je za tamošnje odnose važna stavka u političkoj identitetskoj biografiji.

Milo Đukanović i Jakov Milatović

 /Afp

Kako se očekivalo, Milo Đukanović suvereno je ušetao u drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, ali hoće li na kraju, 2. travnja ostati u sedlu sada je sve veće pitanje i dilema kakvu do sada nije osjetio.

Naime, na megdan mu izlazi 37-godišnji "slučajni" kandidat Jakov Milatović, koji je imao tek kakvih pet godina kada se Milo Đukanović uspeo na crnogorski tron. Naime, Milatović je uletio nakon što Milojko Spajić, šef pokreta Evropa sad, morao odustati od kandidature jer je zatajio da je državljanin Srbije. Milatović je opravdao povjerenje te je, nakon što je nedavno osvojio Podgoricu, spreman i na veće izazove.

No, on nije bez mane - za jedne je tek uglađeniji "trampist", populist, "soft" prosrpski političar kojem je Europa tek mimikrija.

Spomenut će mu se da nakon pobjede u Podgorici nije svirao jazz, koji kaže da obožava i sluša, nego se slavilo uz "radikalne patriotske" srpske poskočice "Veseli se srpski rode" i srpske trobojke, a zamjerit će mu se i bliskost sa SPC-om, pa su procrnogorski mediji pisali da je vrlo brzo pokret od Evrope sad postao "Srbija odmah".

Za simpatizere je, pak, lučonoša europskih građanskih ideja koji se neće, za razliku od Mandića ili Bečića, igrati s crnogorskom državnošću i zasebnim nacionalnim identitetom te će mu EU biti glavna agenda (pregovori su trenutno upali u slijepu ulicu, iako je Crna Gora od svih država zapadnog Balkana najviše napredovala na tom putu). Smatraju da će kao novo lice "presjeći" taj stalni sukob i natezanje prosrpske i procrnogorske struje, gotovo na rubu građanskog rata.

Posebno će isticati da je na referendumu o neovisnosti 2006. godine glasao "za", što je za tamošnje odnose važna stavka u političkoj identitetskoj biografiji. Doduše, spominju ga i kao pulena, nekadašnjeg Đukanovićevog najvećeg saveznika, a sada najvećeg arhineprijatelja Ratka Kneževića, koji je svojedobno stipendirao Milatovića, ali, navodno, i projekt zapadnih ambasada.

Prigovaraju mu i bliskost s Beogradom i zalaganje za Otvoreni Balkan kao prvu stepenicu "posrbljivanja Crne Gore", što on odlučno pobija, ali kaže da se zalaže za dobre odnose sa svima u regiji, posebno s Beogradom. Svoju kampanju, pokazalo se za sada uspješno, gradio je na poruci: "Samo ja mogu pobijediti Đukanovića".

Neizvjesni drugi krug

Taj mladi ekonomist kojem u CV-ju piše da je radio u Europskoj banci za obnovu i razvoj i Deutsche banci, a usavršavao se na Oxfordu, Stanfordu i sveučilištu u Pekingu, što nije nevažno u Crnoj Gori - dolazi iz partizanske obitelji. No, iako se zaklinje u Europu, bio je jedan od "apostola" u vladi Zdravka Krivokapića (bilo je 12 ministara), koja se skovala u manastiru SPC-a Ostrog i čija je siva eminencija bio tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Dobio je resor ekonomskog razvoja, a "proslavio se populističkim mjerama" - s jedne strane je povećao mirovine i plaće, ali je zato, kažu, uništio zdravstvo i obrazovanje, kojima je ukinuo doprinose. Proveo je i poreznu reformu, nakon koje je crnogorski proračun imao rupu od 200 milijuna eura, što je oko osam posto planiranog proračuna. Kako piše portal CDM, taj je "ekonomski zahvat" osmišljen u Beogradu, a pripomogao mu je profesor Goran Radosavljević s beogradskog Ekonomskog fakulteta.

No, građani su bili zadovoljni povećanjem svojih prihoda.

Njegovi protivnici će ga prokazati kao jednog od odgovornih za gašenje crnogorske aviokompanije Montenegro Airlines i osnivanje nove, Air Montenegro.

Crnogorski mediji pisali su kako je svog kuma Jovana Gošovića zaposlio kao financijskog direktora kompanije Montenegro Works (MW). Gošović je taj posao radio u Crnogorskoj elektroprivredi, a sada ga radi Milatovićeva supruga Milena. Doduše, teško je povjerovati da će Đukanović sjediti skrštenih ruku i čekati da ga se samo tako makne s pozornice, premda je vjerojatno svjestan da je ipak morao kandidirati nekog novog, mlađeg i prihvatljivijeg od sebe.

Prema svim analizama, drugi krug mogao bi biti neizvjestan do zadnjeg prebrojanog listića, ali i označiti drastičnu promjenu ne samo na crnogorskoj, nego i na regionalnoj političkoj sceni, pa ugasiti Milovu vječnu zvijezdu. Obojica će se morati rastrčati od vrata do vrata da prikupe potrebnih 50 plus jedan glas za svoje ambicije.

Zvijezda u usponu ili simbol neovisnosti?

Četnički vojvoda Andrija Mandić, kojem su predviđali ulazak u finale, ipak je posrnuo, ali je pozvao svoje glasače da podrže Milatovića, što bi mu, ako se stvarno svi odazovu, bilo vjerojatno sasvim dovoljno da svrgne Đukanovića.

Trenutačno su njegove šanse puno veće od Đukanovićevih. Neki tvrde da mu podrška prosrpskih radikala može pomoći, ali i odmoći, odnosno potvrditi da je on tek notorni "prosrpski" kandidat u europskom celofanu, te mobilizirati crnogorske suverenističke snage da se baš zato okrenu Milu Đukanoviću, bez obzira na to gajili ili ne simpatije prema njemu.

Naime, Milo je, htio to netko ili ne, simbol opstojnosti suverene i neovisne Crne Gore, što mu je ipak jak argument u sljedeća dva tjedna, vjerojatno, iscrpljujućeg pripetavanja. Kako bilo, Jakov Milatović je evidentna zvijezda u usponu, ali pitanje je hoće li se njegovih sadašnjih pet minuta slave prometnuti u pet godina predsjedničkog mandata.

Šanse su mu velike.

Mnogi analitičari već ga vide kao novog šefa države, a posljedično, ako pobjedi, i njegovu stranku kao jednu od vodećih nakon parlamentarnih izbora u lipnju. Tada će se vidjeti je li on proeuropski političar crnogorskog "štofa" ili je to tek mimikrija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:43