NEMA OPORAVKA

Ministar energetike u BiH: Pokušaj oživljavanja proizvodnje u mostarskom Aluminiju je neodrživ

Mostarski Aluminij prestao je s radom sredinom 2019. godine nakon što su dugovanja premašila 220 milijuna eura
Tvornica Aluminij

Ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić ocijenio je u četvrtak da je financijski neodrživ pokušaj oživljavanja proizvodnje u Aluminiju, čije je pogone u najam uzela izraelska kompanija MT Abraham nakon što je mostarska kompanija prestala s radom prije dvije godine.

„Nažalost, mislim da će i proces financijske konsolidacije pokazati da ovo gospodarsko društvo u ovakvom načinu rada i obliku poslovanja ne može nastaviti rad“, rekao je Džindić nakon sjednice Vlade Federacije BiH održane u Mostaru.

Po njegovim riječima, predstavnici nove uprave i Nadzornog odbora Aluminij Industrije, koju je osnovala MT Abraham Grupa, sastat će se s njim sljedećeg utorka kako bi razgovarali o idućim koracima u toj kompaniji.

„Svjesni smo i vidimo da nije kompatibilan proces najma pogona sa spektakularnim najavama o pokretanju proizvodnje. Nažalost, ne vidim oporavak i takav model da se proizvodi s gubitkom je neuporabljiv“, istaknuo je resorni ministar.

Mostarski Aluminij prestao je s radom sredinom 2019. godine nakon što su dugovanja, uglavnom za električnu energiju premašila 220 milijuna eura. Tijekom prošle godine dio njegovih pogona u Ljevaonici dan je u najam MT Abraham Grupi koja je u studenom prošle godine ponovno pokrtenula proizvodnju te angažirala 170 nekadašnjih radnika.

Većinski suvlasnik Aluminija je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, koliko imaju i radnici, dok je Vlada RH vlasnik 12 posto dionica te kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 15:49