TRUMPOV ODLAZAK

Ministar Grlić Radman u Otvorenom: ‘Europska Unija jedva čeka Bidenovu administraciju‘

EU čeka novog ministra vanjskih poslova Antonyja Blinkena, koji je eurofil uvjeren u multilateralizam, dodao je Klisović (SDP)
Emisija Otvoreno
 Hrt Screenshot

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u večerašnjem HTV-ovom Otvorenom kako Europska unija jedva čeka administraciju novog američkog predsjednika Joea Bidena, a bivši zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović rekao je da je Europska unija otkazivanjem posjeta Mikeu Pompeu rekla što misli o dosadašnjoj politici predsjednika na odlasku Donalda Trumpa.

Nakon prošlotjednih dramatičnih događaja na Capitol Hillu, Zastupnički dom Kongresa izglasao je opoziv Donalda Trumpa. Protiv njega je bilo i 10 republikanaca, sada je na redu Senat. Washington se priprema za moguće prosvjede i nove napade Trumpovih pristaša uoči i na dan inauguracije. Na ulicama glavnoga grada vojska, zaštitne ograde i policija na svakom uglu.

'Opoziv ne pomaže pomirbi'

Branimir Vidmarović sa Sveučilišta u Puli rekao je da se dan prije inauguracije, kada bi se prema posljednjim informacijama trebao sastati Senat, teško išta može postići osim signala.

- Kako tvrde sami demokrati, oni bi htjeli poslati signal u budućnost, djeci, unucima, da ovakvo nešto neće proći nekažnjeno i da se treba stvoriti presedan, čak i nakon što Trump prestane biti predsjednik, da ga se osudi kako bi se odvratile bilo kakve situacije u budućnosti, rekao je Vidmarović.

- Ovaj impeachment po meni apsolutno ne pomaže pomirbi i ako bude izglasan, to neće izliječiti rane američkog društva, nego ih produbiti, dodao je.

Vidmarović je također rekao da Trump nije stvorio trend, već ga zajašio i potencirao.

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova (HDZ), rekao je da EU jedva čeka Bidenovu administraciju koja će započeti razgovore koji su bili narušeni.

- Postojao je određeni jaz kad je bila u pitanju opredijeljenost prema multilateralizmu, istaknuo je između ostalog Grlić Radman.

Bivši zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović (SDP) rekao je da je EU otkazivanjem posjeta Mikeu Pompeu rekao što misli o Trumpovoj dosadašnjoj politici. EU čeka novog ministra vanjskih poslova Antonyja Blinkena, koji je eurofil uvjeren u multilateralizam, dodao je.

- Ovo bi bilo, što se kaže kartaškim jezikom, kec na desetku, odnosno, EU je poentirao želeći otvoriti novo poglavlje s Amerikom, čekajući novog ministra vanjskih poslova za kojeg očekuju da će biti ono što EU ustvari treba, partnera s druge strane Atlantskog oceana, poručio je Klisović.

Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a, istaknuo je kako je Trump prosvjednicima u porukama koje mu se stavljaju na teret rekao da budu divlji, ali i mirni i domoljubni.

- E sad, zašto se taj dio ne emitira, to je opet pitanje medija i njihove objektivnosti, rekao je Vinković za HRT.

Vlatko Cvrtila sa Sveučilišta VERN komentirao je blokade na društvenim mrežama rekavši da one nisu micali Trumpa i ekipu dok su nosili puno lajkova i shareanja, iako je i tada bilo lažnih vijesti i dvojbenih komentara. Trump je na mnoge načine promijenio komunikaciju na mrežama, a sad svega toga neće biti i problem je gdje će se smjestiti i objavljivati svoje poruke, dodao je.

Vinković je istaknuo kako i neki europski lideri pokazuju zabrinutost zbog poteza društvenih mreža - ako mogu to učiniti Trumpu, što mogu drugima? Dodao je kako su glavni financijski podupiratelji Bidenove kampanje bili čudovišno veliki informatički divovi i financijski sektor.

- I onda oni koji strateški razmišljaju, ne samo u Bruxellesu, nego i u drugim dijelovima EU-a, misle - gdje je tome kraj? Dakle, to su oni koji možda preuzimaju stvarnu vlast, rekao je Vinković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:21