SLUŽBENI POSJET

Ministar Grlić Radman započeo posjet Izraelu susretom s hrvatskim franjevcima

U razgovoru s domaćinima Grlić Radman istaknuo je predan i požrtvovan rad franjevaca od dolaska sv. Franje u Svetu zemlju do danas
Grlić Radman započeo posjet Izraelu susretom s hrvatskim franjevcima
 Ministarstvo Vanjskih I Europskih Poslova/facebook

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman posjetio je u nedjelju u sklopu službenog posjeta Izraelu sveta mjesta u Jeruzalemu i susreo se s hrvatskim franjevcima koji služe u Kustodiji Svete zemlje, priopćeno je iz MVEP-a.

Središnji dio hodočasničkog djela ministrovog posjeta Izraelu bio je posjet bazilici Svetoga groba, u kojoj se štuje Kalvariju, mjesto Isusova raspeća, i njegov Sveti grob, navodi MVEP.

Dobrodošlicu ministru zaželjeli su gvardijan samostana Svetoga groba fra Salvador Rosas Flores i fra Siniša Srebrenović, diskret Kustodije Svete zemlje i prvi sakristan u bazilici te član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba.

U razgovoru s domaćinima Grlić Radman istaknuo je predan i požrtvovan rad franjevaca od dolaska sv. Franje u Svetu zemlju do danas, uključujući pastoralnu brigu za hodočasnike i lokalne kršćane te rad u kulturi i na području obrazovanja. O tome govore i mnogobrojne škole koje vode franjevci, svjedočeći evanđeoske vrijednosti mira, dobrote, jednostavnosti i ljubavi prema svakom čovjeku, navodi se u priopćenju.

Ministar je, po priopćenju, istaknuo i značajnu ulogu koju su tijekom povijesti Svete zemlje imali hrvatski franjevci svih pet franjevačkih provincija (3 iz Hrvatske i 2 iz BiH), spomenuvši prvog hrvatskog kanoniziranog sveca Nikolu Tavelića i fra Bonifacija iz Dubrovnika, koji je dao rekonstruirati samu kapelicu Isusova groba. Također je spomenuo boravak sv. Jeronima u Svetoj zemlji te njegov prijevod Biblije na latinski.

Fra Siniša je upoznao ministra s hrvatskim projektima postavljanja kipa sv. Jeronima u crkvi Marijina usnuća na Sionu i kipa sv. Nikole Tavelića u samostanu sv. Franje "Ad Coenaculum" gdje je boravio sv. Nikola i gdje se časti uspomena na Isusovu posljednju večeru, dodaje se u priopćenju.

Grlić Radman je, po priopćenju, posebno zahvalio današnjim hrvatskim franjevcima koji, brinući o svetim mjestima, lokalnim kršćanima i hodočasnicima iz cijeloga svijeta, služe svim potrebitima na ovim svetim mjestima, nastavljajući tako plemenit rad ne samo hrvatskih već svih franjevaca svijeta.

Grlić Radman je u pratnji fra Sandra Tomaševića, župnog vikara u Jeruzalemu i člana franjevačke provincije iz Zagreba, posjetio i ostala sveta mjesta i znamenitosti Jeruzalema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:42