DEJAN PREŠIČEK

MINISTAR IZ HORORA: 'IZ NJEGOVA SE KABINETA IZLAZI U SUZAMA' Slovenca sumnjiče da je suradnika zlostavljanjem natjerao na samoubojstvo

 
Dejan Prešiček
 Delo

Marjan Šarec, predsjednik slovenske vlade, zatražio je od ministra kulture Dejana Prešička da se izjasni o optužbi da je odgovoran za smrt jednog zaposlenika.

Riječ je o aferi koja je iznenada potresla Sloveniju krajem prošlog tjedna, a posebno nakon što je u utorak slovenska policija potvrdila da je po službenoj dužnosti pokrenula pretkazneni postupak kojim provjerava navodni mobbing u Ministarstvu kulture, koji je za posljedicu imao samoubojstvo jednog od zaposlenih.

Psihički pritisci

Sindikat i zaposlenici su pozvali premijera da razjasni okolnosti ove tragedije. Naime, tvrde da se Ministarstvom loše upravlja te da su brojni zaposlenici izloženi šikaniraju.

Marko Jenšterle, koji radi u Ministarstvu od uspostave moderne slovenske države i sudjelovao je u formiranju te institucije, a bio je dio najužeg tima niza ministara iz raznih stranaka, za ljubljansko je Delo izjavio: “Tijekom cijele moje karijere u Ministarstvu moji suradnici nikad nisu doživljavali tako ozbiljne psihičke pritiske kao sada, u mandatu ministra Prešička. Iz njegova kabineta izlaze u suzama. Ponižava ih se”.

Ministar je za Delo rekao da je “duboko potresen tragičnim događajem”, ali odbacuje bilo kakve optužbe o mobbingu ili šikaniraju zaposlenih.

“Moja je savjest mirna, unatoč tome što već nekoliko dana propitujem sam sebe kako je do toga moglo doći”, rekao je za Delo. I smatra da je teško da bi ministar, koji je na tom položaju tek četiri mjeseca, mogao tako snažno utjecati na unutarnje odnose. Izjavio je i da nije čovjek koji bi ponižavao suradnike, nego čovjek koji traži da se poslovi obave te očekuje rezultate. Ali, da to zna iskomunicirati na pristojan način. Osim ministra, pod kritikom zaposlenika se našao i njegov zamjenik Jan Škoberne.

Ministar kulture Dejan Prešiček (krajnje desno) je i glazbenik

Privatni poslovi

Nesretni je samoubojica, kako navode slovenski mediji, bio otac troje djece, žena mu, prenosi žurnal24.si, boluje od raka, a u ministarstvu je radio kao kurir. Prema navodima medija, ministar i zamjenik su ga koristili kao privatnog vozača za članove svojih obitelji, iako mu to nije bio posao, a uz ostalo ga pri tome maltretirali, ponižavali i prijetili mu. On je od ministra u listopadu tražio da ga više ne vozi, Prešiček je na to pristao, ali je vozač nastavio obavljati privatne poslove ministra, tvrde zaposleni u Ministarstvu. Morao je, između ostalog, redovito prevoziti instrumente za potrebe ministra i njegovih prijatelja.

U utorak se u auli Ministarstva okupilo nešto više od 60 zaposlenika koji su se minutom tišine oprostili od preminulog te istodobno poslali jasnu poruku ministru: Ne želimo biti žrtve zlostavljanja na radnom mjestu.

Prešiček je član Socijaldemokrata (SD) i iz njihove je kvote preuzeo Ministarstvo kulture. Po struci je saksofonist, Muzičku akademiju je završio u Frankfurtu, a dodatno se školovao u Bordeauxu. Nositelj je niza međunarodnih nagrada i nastupao je s mnogim uglednim međunarodnim saksofonistima, ali i simfonijskim orkestrima.

Njegova sestra Nina Prešiček je pijanistica, a supruga Liza Hawlina flautistica.

Kad je u rujnu prošle godine preuzeo ministarsku poziciju, najavio je da planira novi nacionalni kulturni program koji bi uključivao i dodatno financiranje kulture. No, kako su vijesti o tragičnim događajima izašle u javnost, ubrzo su prokolale informacije da su Prešičeka i u prijašnjoj službi, kad je bio direktor ljubljanskog Konzervatorija za glazbu i balet, suradnici optuživali za mobbing i prijetnje zaposlenima.

Cijela priča ima, razumljivo, i svoju političku pozadinu. SD je važan koalicijski partner u manjinskoj vladi Marjana Šarca (parlamentarnu većinu osigurava im stranka Ljevica), a Prešiček je, kako navodi slovenski novinar Bojan Požar, u rodbinskim odnosima s Matjažem Hanom, predsjednikom zastupničkog kluba SD-a. U stranku je stupio tek krajem kolovoza i odmah postao ministar. Šarec je upravo ovih dana, prije izbijanja afere s ministrom kulture, prema preciznoj mjesečnoj anketi Dela postao najpopularniji političar u zemlji, a to je mjesto redovito proteklih godina bilo rezervirano predsjednika Republike.

Vodeća opozicijska Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi Janez Janša, zasad nije reagirala na aferu. No, ne treba dvojiti da će se Janša oglasiti ovisno o razvoju događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:05