BORIS PISTORIUS

Ministar obrane otkrio skandalozne detalje afere koja potresa Europu: ‘Bio je u hotelu. I spojio se na ovu aplikaciju‘

Jedan od sudionika razgovora, brigadni general Frank Gräfe - spojio se na WebEx iz svoje hotelske sobe u Singapuru

Boris Pistorius

 /Chris Emil Janssen/imago Stock&people/profimedia

Zvučni zapis njemačkih vojnih dužnosnika u kojemu ovi raspravljaju o tajnim informacijama, Rusija je presrela samo zato što što se jedan od sudionika razgovora spojio preko nesigurne linije iz hotelske sobe u Singapuru, kazao je u utorak njemački ministar obrane, Boris Pistorius, piše Politico.

Govoreći u Berlinu o curenju informacija, nakon istrage vojne protuobavještajne službe, Pistorius je rekao kako se radi o samo jednom incidentu.

‘Naše komunikacijske linije nisu kompromitirane‘, rekao je.

U petak je ruska medijska kuća pod kontrolom Kremlja, Russia Today, objavila detalje 38-minutnog razgovora između viših njemačkih vojnih časnika - uključujući šefa zračnih snaga - u kojemu su raspravljali o detaljima hipotetskog raspoređivanja njemačkih projektila Taurus u Ukrajini, što je bio dio priprema za sastanak s Pistoriusom.

Njemački kancelar Olaf Scholz usprotivio se slanju projektila, a ta je tema izazvala razdor u njegovoj koaliciji.

Jedan od sudionika razgovora, brigadni general Frank Gräfe - spojio se na sigurnu vezu WebEx iz svoje hotelske sobe u Singapuru gdje je prisustvovao avio mitingu.

Preko vikenda je vlada potvrdila autentičnost snimke. Pistorius je u nedjelju slučaj nazvao ‘hibridnim dezinformacijskim napadom‘ Rusije, iako snimka koju je objavila Moskva nije lažna.

Usred pojačanog propitkivanja njemačkih vojnih sigurnosnih protokola, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, John Kirby, kazao je ovaj tjedan da je curenje razgovora ‘pokušaj Rusa da posiju razdor i pokažu da postoje podjele‘.

Ujedinjeno Kraljevstvo kazalo je da je šokirano curenjem informacija, iz kojih se doznaje da su časnici razgovarali o tome kako Britanci i Francuzi isporučuju krstareće rakete Ukrajini, a Gräfe je rekao: ‘Ako nas pitate o metodama isporuke, znam kako Britanci to rade. Prevoze ih u oklopnim vozilima. Imaju nekoliko ljudi na tlu.‘

Afera je buknula nakon što je Scholz javno potvrdio da su britanske trupe na terenu u Ukrajini i pomažu ukrajinskim snagama u korištenju krstarećih projektila Storm Shadow.

Pistorius je u utorak rekao da je razgovarao sa saveznicima kako bi ih umirio. ‘Povjerenje saveznika u Njemačku ostaje nepoljuljano‘, rekao je u Berlinu.

U međuvremenu, Kremlj slavi.

Glasnogovornik ruske vlade Dmitrij Peskov pozvao je na istragu snimke i rekao da je njemački veleposlanik u Rusiji pozvan da objasni ‘očite planove za napad na Rusiju‘.

‘Tek ćemo saznati radi li Bundeswehr ovo samoinicijativno. Ako je odgovor da, pitanje je koliko je Bundeswehr moguće kontrolirati i koliko Scholz sve to kontrolira te je li to dio politike njemačke vlade‘, rekao je Peskov, a prenijela ruska državna novinska agencija TASS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:54