RUSKA PRIJETNJA

Ministar obrane: U Bugarskoj nema potrebe za raspoređivanjem NATO trupa

NATO je misiju iskoristio za raspoređivanje vojnih snaga u baltičkim državama i istočnoj Poljskoj.
 Borislav Troshev/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AF

Bugarska ne vidi potrebu za razmještanjem vojnika NATO saveza na svom teritoriju, kao odgovor na gomilanje ruskih trupa u blizini granice s Ukrajinom, izjavio je u utorak bugarski ministar obrane.

Stefan Janev potvrdio je da se unutar NATO-a raspravlja o različitim opcijama odgovora, uključujući uspostavljanje vojne nazočnosti u Bugarskoj i Rumunjskoj, crnomorskim članicama NATO-a, u okviru njegove misije „Ojačana prednja prisutnost.“

NATO je tu misiju iskoristio za raspoređivanje vojnih snaga u baltičkim državama i istočnoj Poljskoj.

„Moj stav je da takva rasprava, odnosno pristup, može dovesti do nepoželjnog povećanja napetosti u regiji", napisao je Janev na Facebooku.

On je rekao da za sada nema razloga da se gomilanje ruskih trupa smatra izravnom prijetnjom Savezu i njegovoj sigurnosnoj zoni.

„U tom smislu, ne vjerujem da postoje potrebne okolnosti koje mogu opravdati odluku o upućivanju dodatnih vojnika na naš teritorij", napisao je.

Rekao je kako će Bugarska, koja se pridružila NATO-u 2004., nastaviti pratiti situaciju i spremna je povećati kapacitet vlastitih nacionalnih snaga „u kontekstu savezničkog kapaciteta za odvraćanje i obranu" ako to bude potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2022 17:53