MEKTIĆ U SARAJEVU

MINISTAR SIGURNOSTI BiH O MIGRANTSKOJ KRIZI 'Ovakva BiH ne može se nositi ni s kakvom ozbiljnijom krizom jer tu radi tko što hoće'

 
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
 Dado Ruvic / REUTERS

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je u srijedu u Sarajevu kako ta država sa svojim sadašnjim ustrojem nije u stanju riješiti "nikakvu ozbiljniju krizu" pa tako ni sve veći problem ilegalnih migracija.

Mektić je na konferenciji za novinstvo kazao kako je migrantska kriza u BiH eskalirala samo stoga jer nitko nikoga ne sluša, niti želi sudjelovati u rješavanju zajedničkog problema.

"Ja ne znam ni koliko u BiH ima operativnih stožera za bavljenje migrantskom krizom", kazao je Mektić dodajući kako je on tek na čelu jednog od takvih tijela koje bi trebalo koordinirati djelovanje s državne razine.

Podsjetio je kako u drugim državama regije migrantska kriza nije poseban izazov jer su one našle način kako kontrolirati te procese, no u BiH je to postalo nerješivim problemom jer je to država koja funkcionira isključivo temeljem konsenzusa i koordinacije.

"Od Makedonije pa nadalje postoje središnja tijela vlasti koja donose odluke, one se prenose na niže razine, poštuju se i provode", kazao je Mektić dodajući kako je BiH jedina iznimka jer u njoj radi tko što hoće i ne želi surađivati ni s kim.

"BiH sa sadašnjim ustrojem nije u stanju nositi se ni s kakvom ozbiljnom krizom", poručio je ministar sigurnosti BiH.

U BiH je od početka 2018. godine do sada preko poroznih granica sa Srbijom i Crnom Gorom ušlo više od 40 tisuća ilegalnih migranata. Svi oni odmah odlaze na područje Unsko-sanske županije i dalje ka Hrvatskoj.

"Jedva ih pet posto podnese zahtjev za azil, no niti jedan nismo riješili jer nitko nije ni ostao u BiH", kazao je Mektić koji nije iznio preciznije brojke osim konstatacije kako u BiH sada boravi nekoliko tisuća migranata.

Prema tvrdnjama bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Falića samo u tom gradu redovito boravi između pet i šest tisuća ilegalnih migranata.

Lokalne vlasti odbijaju dati suglasnost za prihvat migranata

U Unsko-sanskoj županiji četiri su prihvatna centra, a najteže je stanje u improviziranom kampu Vučjak, kojega su lokalne vlasti su uspostavile kako bi tamo smjestili one migrante za koje nema mjesta u onim kampovima kojima upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i gdje postoji kakva-takva organizacija prihvata i skrbi o migrantima.

Međunarodne organizacije traže da se Vučjak što prije rasformira, a i županijske vlasti žele uspostaviti novi kamp u kojega bi se smjestili svi migranti, no za to ne mogu dobiti suglasnost vlasti općine Bosanski Petrovac, na čijem bi teritoriju on trebao biti lociran.

Mektić je u srijedu kazao kako je u koordinaciji s EU zapravo dogovorena uspostava dva nova prihvatna centra, jednog u Unsko-sanskoj županiji i drugog u nekom drugom dijelu BiH te da je dogovoren način financiranja tih centara no nastao je cijeli niz problema u provedbi te odluke a odobrenih deset milijuna eura pomoći iz Bruxellesa i dalje stoje neiskorišteni.

"Nitko nije uspio identificirati prostor na kojemu bi se ti centri smjestili", kazao je Mektić istaknuvši kako su do sada milijuni eura uloženi u prilagodbu objekata koji su u privatnom vlasništvu, što se ne može tolerirati.

Takva je situacija i s predloženom lokacijom u Medenom polju kod Bosanskog Petrovca.

"O tome više nema priče", kazao je Mektić odbacujući optužbe da je on odgovoran jer nema novog prihvatnog centra.

Krivnju je prebacio na entitete, ali i na općine, jer nema niti jedne u BiH koja je sprema dati suglasnost da se na njenom teritoriju smještaju migranti čak i kada su u pitanju objekti u vlasništvu države.

"Nama općinsko vijeće Velike Kladuše poništava odluke Vijeća ministara BiH", podsjetio je Mektić dodajući kako državna tijela vlasti nemaju nikakvog načina nametnuti odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:02