ZLOPORABA POLOŽAJA

Ministar sigurnosti BiH optužen da je mijenjao elemente ugovora kako bi pogodovao hrvatskoj tvrtki

Tadašnji ministar obrane BiH smanjivao je omjere količine naoružanja što ih je preuzimao ‘Scout‘ pogodujući zagrebačkoj tvrtki

Ilustracija/Policija u BiH

 Sb Photography/Alamy/Alamy/Profimedia

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv ministra sigurnosti te zemlje Selme Cikotića kojega tereti za zloporabu položaja i ovlasti odnosno pogodovanje tvrtki "Scout" iz Hrvatske pri kupnji rashodovanog oružja i vojne opreme u razdoblju kada je obnašao dužnost ministra obrane.

Informaciju o podizanju optužnice protiv Cikotića medijima u BiH je u četvrtak potvrdio glasnogovornik tužiteljstva Boris Grubešić pojasnivši da je ona sada proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Nije iznosio detalje iz optužnice s obrazloženjem da će Tužiteljstvo to učiniti naknadno s obzirom da je četvrtak državni praznik.

Ranije je objavljeno kako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) još 2019. godine kazneno prijavila Cikotića kojega sumnjiči da je oštetio državni proračun za iznos veći od 6,2 milijuna konvertibilnih maraka (24,8 milijuna kuna) tako što je bez pribavljanja potrebnih suglasnosti Predsjedništva BiH od 2006. do 2010. godine potpisivao ugovore sa "Scoutom" o prodaji naoružanja, vojne opreme i streljiva proglašenih viškovima još dok su u BiH postojale posebne entitetske vojske.

Cikotić je navodno samovoljno mijenjao bitne elemente ugovora što su ih sa "Scoutom" 2003. i 2004. godine sklapali tadašnje Ministarstvo obrane Federacije BiH i Direkcija za naoružanje i vojnu opremu Republike Srpske.

Tadašnji ministar obrane BiH smanjivao je omjere količine naoružanja i streljiva što ih je preuzimao "Scout" pogodujući zagrebačkoj tvrtki da preuzme ono koje je bilo lakše prodati na tržištu.

Time je navodno oštetio državni proračun za gotovo 25 milijuna kuna.

Dužnost ministra obrane kao i ministra sigurnosti Cikotić je obnašao kao kadar Stranke demokratske akcije (SDAt.

Cikotić je umirovljeni general Armije BiH, a hrvatske udruge koje okupljaju obitelji nestalih i zatočenih civila i pripadnika HVO smatraju ga odgovornim za ratne zločine što ih je Armija BiH počinila na području Bugojna.

Cikotić za to nikada nije optužen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:43