PROMJENA NA VRHU

Ministar vanjskih poslova Schallenberg mogao bi naslijediti Kurza: ‘To je jako izazovna zadaća‘

Alexander Schallenberg sastaje se s predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom i očekuje se da će prisegnuti za nekoliko dana
Alexander Schallenberg
 Fabrice COFFRINI/AFP

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg vjerojatno će postati novi kancelar nakon što je Sebastian Kurz podnio ostavku jer su koalicijski partneri u nedjelju rekli da će ga podržati, prenosi dpa.

To bi bila "jako izazovna zadaća", rekao je 52-godišnji Schallenberg, austrijski šef diplomacije od 2019.

Sastaje se s predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, rekli su izvori bliski Schallenbergu i dodali kako se očekuje da će prisegnuti za nekoliko dana.

Kurzova odluka da podnese ostavku zbog optužbi za korupciju znači da će vladajuća koalicija konzervativne Austrijske narodne stranke i Zelenih opstati.

Čelnica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer izjavila je da Schallenberg nije upleten u korupcijsku aferu i da može voditi vladu.

Zeleni su dali do znanja da će srušiti 35-godišnjeg kancelara u glasanju o povjerenju u utorak u parlamentu ako se ne povuče.

Kurz tvrdi da nije kriv, ali je odlučio odstupiti jer osjeća odgovornost prema zemlji.

Kurz je među nekoliko ljudi koji su pod istragom zbog optužbi da je državnim novcem plaćano pozitivno medijsko izvješćivanje dok je bio ministar vanjskih poslova 2016.

Kurz želi ostati vođa svoje stranke i prijeći u parlament kao vođa kluba zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 07:44