NJEMAČKA

Ministar zdravstva ‘ne vidi mogućnost‘ ukidanja strogih epidemioloških mjera nakon 10. siječnja

‘Mi smo još vrlo udaljeni od normalnog stanja. I zato ne vidim kako bismo se u ovoj situaciji mogli vratiti u modus prije zatvaranja‘
Jens Spahn
 MICHELE TANTUSSI/POOL/AFP

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn ne vidi mogućnost ukidanja strogih mjera zatvaranja nakon 10. siječnja te je u srijedu istodobno apelirao na građane da se i u novogodišnjoj noći pridržavaju strogih mjera izbjegavanja kontakata.

"Mi smo još vrlo udaljeni od normalnog stanja. I zato ne vidim kako bismo se u ovoj situaciji mogli vratiti u modus prije zatvaranja", rekao je savezni ministar zdravstva Jens Spahn na zajedničkoj konferenciji za tisak o epidemiološkom stanju u Njemačkoj s direktorom Epidemiološkog instituta Robert Koch Lotarom Wielerom i direktorom Instituta Paul Ehrlich Klausom Cichutekom.

Spahn je upozorio da je situacija još uvijek ozbiljna i s obzirom na velik broj novozaraženih ali i umrlih.

"1.129 obitelji će novu godinu dočekati u žalosti. Te brojke pokazuju s kolikom brutalnošću ovaj virus još uvijek napada", rekao je Spahn.

On je na građane još jednom apelirao da se na Silvestrovo pridržavaju mjera strogog ograničenja kontakata.

"Svakom mora biti jasno da zatvaranja i ograničavanja u javnom sektoru jedino imaju smisla ako se i u privatnom sektoru suzdržimo od kontakata", rekao je Spahn. On je dodao kako će ovaj doček Nove godine biti "najmirnije Silvestrovo koje Njemačka pamti".

Direktor Instituta Robert Koch Wieler je naglasio da ni proces cijepljenja u sljedećim mjesecima ne oslobađa od osnovnih pravila u borbi protiv pandemije a to je održavanje higijene, nošenje zaštitnih maski i održavanje razmaka.

"Još će mjesecima potrajati dok ne bude dovoljno građana cijepljeno kako bi se zaustavila cirkulacija virusa", rekao je Wieler.

Spahn je građane Njemačke zamolio za strpljenje kada je u pitanju proces i pristup cijepljenju.

"Cjepiva na globalnom planu još nema dovoljno. Ali malo pomalo će biti pristupačno sve više cjepiva", rekao je Spahn i ukazao na skorašnju mogućnost davanja dozvole i za ostala cjepiva za tržište Europske unije.

On je početnu fazu cijepljenja, koje je u Njemačkoj krenulo ove nedjelje, proglasio uspješnom usprkos pojedinačnim problemima s logistikom.

"Ukupno gledajući, početak najveće kampanja cijepljenja u povijesti SR Njemačke se može proglasiti uspješnim", rekao je Spahn.

RKI javlja da je do sada cijepljeno 79.000 osoba od čega najveći dio u domovima za starije i nemoćne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:15