SPORNA SPOMEN PLOČA

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA SRBIJA ODBACILO HRVATSKU DIPLOMATSKU NOTU 'General-major Bratić poginuo je tijekom legalne vojne formacije'

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) odbacilo je u subotu hrvatsku diplomatsku notu u povodu postavljanja spomen ploče general-majoru nekadašnje JNA Mladenu Bratiću u novosadskoj kasarni Jugovićevo istaknuvši kako ne vidi ništa sporno u postavljanju te ploče jer je Bratić "poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine tadašnje legalne vojne formacije", a "nije osuđen za ratne zločine".

Srbijansko ministarstvo poslalo je notu hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu kao odgovor na diplomatsku notu od petka hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu zbog spomenika generalu bivše JNA koji je vodio napad na Vukovar 1991.

U srbijanskoj noti istodobno se naglašava kako su "registrirane učestale aktivnosti Hrvatske usmjerene ka rehabilitiranju fašizma i nacističkog satelita NDH", uz navode da se to "ogleda u brojnim primjerima".

Jedan od njih je, navodi srbijansko ministarstvo, "podizanje spomenika Miri Barešiću, u nazočnosti pojedinih članova Vlade Republike Hrvatske i Sabora", uz naznaku da je Barešić "pred švedskim sudovima bio osuđen kao hrvatski ustaški terorist".

- Također, spomen ploča s uklesanim ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' duži period stajala je u Jasenovcu - stoji u noti uz napomenu da je "7. rujna 2017. premještena u Novsku, a postavlja se i na drugim mjestima u Hrvatskoj, čime se i dalje daje legitimitet ustaškom pozdravu".

U odgovoru na prosvjednu notu RH, srbijanski MSP naglašava kako "legitimitet rehabilitiranju fašizma Hrvatska daje i kroz prisustvo visokih državnih dužnosnika na komemoracijama u Bleiburgu, gdje su ubijeni zarobljeni pripadnici ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika".

Također navodi kako "u Hrvatskoj postoje ulice koje nose ime Mile Budaka, jednog od ideologa ustaškog pokreta i najaktivnijeg u propagandi usmjerenoj protiv Srba i Židova".

Osim toga, "Hrvatska veliča ratne zločince prema Srbima iz ratova 90-tih", ukazujući kako je "jedan od primjera dopuštanje da osuđeni ratni zločinac Mirko Norac nazoči proslavi 25. obljetnice vojne akcije Medački džep, kojom je on zapovijedao, a za čije zločine je i osuđen".

U odgovoru na prosvjednu notu Hrvatske, iz vrha srbijanske diplomacije ukazuju da je Hrvatska "ukinula prvostupanjsku osuđujuću presudu protiv Branimira Glavaša za kazneno djelo ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku".

Navodi se i kako "unatoč naporima dužnosnika Republike Srbije da se odnosi s Republikom Hrvatskom uzdignu na višu razinu" svjedočimo "stalnim umanjivanjiama s hrvatske strane dosadašnjih postignutih pozitivnih aktivnosti na unaprjeđenju bilateralnih odnosa između dviju zemlje".

- Smatramo da ovakve aktivnosti Hrvatske ne pridonose ni procesu pomirenja u regiji, ni izgradnji atmosfere dobrosusjedstva, kao i da nanose ogromnu štetu naporima da se pronađe način za prevladavanje teških posljedica ratnih sukoba iz 90-tih godina - kaže srbijanski MSP.

Ističe kako je "više puta" demonstrirana spremnost srpske strane za "dijalog i suzdržavanje od oštre retorike i poteza koji štete ukupnim odnosima i suradnji dviju država, kao i stabilnosti i miru u regiji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:57