AUSTIN I ŠOJGU

Ministri obrana SAD-a i Rusije razgovarali prvi puta od početka rata, cure detalji: ‘Poziv je trajao sat vremena‘

Austin i Šojgu posljednji su puta razgovarali 18. veljače, šest dana prije nego što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu

Lloyd Austin; Sergej Šojgu

 Amanda Andrade-rhoades/Pool/Afp; Alexey Nikolsky/Sputnik/Afp

Ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin i ruski mu kolega Sergej Šojgu u petak su razgovarali prvi puta od početka rata u Ukrajinu koja traje već 79 dana, piše The New York Times.

Austin i Šojgu posljednji su puta razgovarali 18. veljače, šest dana prije nego što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu.

Glasnogovornik Ministarstva obrane SAD-a John Kirby rekao je da je Austin tijekom razgovora sa Šojguom agitirao za momentalni prekid vatre na bojištima diljem Ukrajine te naglasio koliko je važno da sve strane koje su uključene u ovaj konflikt nastave komunicirati.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije reklo je da je do razgovora Austina i Šojgua došlo na inicijativu Amerike. Dva visoka američka dužnosnika potvrdila su da je SAD inicirao razgovor dvaju ministara. BBC piše da su ministri pričali o aktualnim međunarodnim sigurnosnim pitanjima, pa tako i situaciji u Ukrajini.

The New York Times navodi da ministar Austin i visoki dužnosnici Ministarstva obrane SAD-a od samog početka rata u Ukrajini pokušavaju stupiti u kontakt sa svojim ruskim kolegama.

- Ne možemo za sigurnošću reći što ih je natjeralo da promijene svoje stajalište i otvore mogućnost dijaloga - rekao je jedan dužnosnik Ministarstva obrane SAD-a te dodao da je razgovor dvaju ministara trajao sat vremena, da je bio profesionalan, ali i da nije generirao nikakve nove ideje.

- Razgovor nije riješio nijedan konkretan akutni problem, a ni doveo do promjene ruske retorike i poteza - rekao je isti dužnosnik Ministarstva te dodao da se ministar Austin svejedno nada da bi taj razgovor mogao poslužiti kao odskočna daska za buduće.

Austin i Šojgu najviše su rangirani američki, odnosno ruski dužnosnici koji su razgovarali o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Prethodno su to bili savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Joea Bidena Jake Sullivan i tajnik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev koji su o ruskoj agresiji na susjednu joj Ukrajinu razgovarali 16. ožujka. Sullivan je Patruševu tada rekao da se SAD snažno protiv ničim izazvanom napadu Rusije na Ukrajinu.

Razgovor između Austina i Šojgua dogodio se tri dana nakon što je ravnateljica Nacionalne obavještajne zajednice SAD-a Avril Haines tijekom saslušanja pred jednim odborom Senata SAD-a rekla da će idućih par mjeseci rata u Ukrajini biti ključni. Haines je rekla da rat neće završiti čak ni ako Rusija uspije potpuno zagospodariti Donbasom.

Direktor Obrambene obavještajne agencije SAD-a Scott Berrier istom je odboru rekao da se sukob Ukrajinaca i Rusa trenutno nalazi u "mrtvoj točki".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 08:32