ZABRINJAVAJUĆE

Ministri vanjskih poslova skupine G7 oštro osuđuju kršenja primirja u istočnoj Ukrajini

Pozvali su Rusiju da iskoristi svoj utjecaj na proruske separatiste i ispuni svoje obveze u provedbi sporazuma iz Minska

Donbas

 EyePress News/EyePress via AFP

Ministri vanjskih poslova skupine G7 nazvali su u subotu navečer sve veći broj kršenja primirja u istočnoj Ukrajini "vrlo zabrinjavajućima".

Ministri G7 osudili su upotrebu teškog naoružanja i neselektivno granatiranje civilnih područja u regiji Donbasa rekavši da to predstavlja kršenje sporazuma iz Minska, osmišljenog 2015. za mirno rješavanje sukoba.

Pozvali su Rusiju da iskoristi svoj utjecaj na proruske separatiste u istočnoj Ukrajini i ispuni svoje obveze u provedbi sporazuma iz Minska. Ministri su izjavili da su posebno zabrinuti zbog djelovanja samoproglašenih "narodnih republika" u istočnoj Ukrajini te da strahuju kako bi "inscenirani incidenti mogli biti iskorišteni kao izgovor za moguću vojnu eskalaciju".

Predstavnici G7 pohvalili su izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji ranije u subotu gdje je istaknuo da je spreman igrati konstruktivnu ulogu u mirovnom procesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:21