PAKT

Ministri zemalja članica NATO-a potvrđuju privrženost temeljnim načelima Saveza

‘Povezuju nas zajedničke demokratske vrijednosti i poštivanje svrha i načela Povelje UN-a. NATO je temelj naše kolektivne obrane‘
Antony Blinken
 Yves Herman/AFP

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a potvrdili su u utorak na svom sastanku u Bruxellesu “trajnu transatlantsku vezu” između Amerike i Europe te privrženost temeljnim načelima Saveza, uključujući i onaj o uzajamnoj obrani.

Ministri su u zajedničkoj izjavi ”potvrdili trajnu transatlantsku vezu između Europe i Sjeverne Amerike, u čijem je srcu NATO”.

"Povezuju nas zajedničke demokratske vrijednosti i poštivanje svrha i načela Povelje Ujedinjenih naroda. NATO je temelj naše kolektivne obrane: zajedno potvrđujemo našu čvrstu predanost Washingtonskom ugovoru, uključujući da će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na sve nas, kako stoji u članku 5”, kaže se u izjavi, usvojenoj na kraju prvog dana dvodnevnog sastanka.

Nakon četvorogodišnje vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izbjegavao potvrditi načelo o uzajamnoj obrani i tvrdio da je NATO zastarjela organizacija, s dolaskom nove američke administracije predsjednika Joea Bidena posve se promijenio ton u komunikaciji s europskim saveznicima.

Na sastanku sudjeluje američki državni tajnik Antony Blinken, koji je potvrdio američku privrženost NATO-u i želju za revitalizacijom Saveza.

U zajedničkoj izjavi ministri navode da će se NATO nastaviti prilagođavati kako bi se mogao suočiti s novim prijetnjama.

“Transatlantsko partnerstvo ostaje kamen temeljac naše kolektivne obrane, presudan za našu političku koheziju i ključni stup međunarodnog poretka temeljnog na pravilima”, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Ministri najavljuju da će pojačati otpornost NATO-a, vojnu snagu i globalne izglede Saveza, ističući da će predstojeći sastanak na vrhu koji će se održati u lipnju otvoriti novo poglavlje u transatlantskim odnosima i postaviti smjernice za budućnost Saveza do 2030. i nakon toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:54