GOTIČKO REMEK-DJELO

Ministrica kulture najavila: ‘Katedrala Notre Dame, oštećena u požaru, otvara se 2024. godine‘

Dosad je prikupljeno 833 milijuna eura i taj iznos omogućuje nam da mirno razmatramo obnovu, izjavila je u Senatu
Katedrala Notre Dame
 Anne-Christine POUJOULAT/AFP

Katedrala Notre Dame u Parizu, uništena u požaru prije dvije godine, ponovno će se otvoriti 2024., obećala je u srijedu francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot i objavila da je javna akcija pokrenuta za njezinu obnovu omogućila prikupljanje dovoljno sredstava.

- Dosad je prikupljeno 833 milijuna eura i sakupljeni iznos omogućuje nam da mirno razmatramo obnovu - izjavila je ministrica u Senatu.

- Mogu vam reći da će 2024. katedrala Notre Dame biti ponovno otvorena - dodala je Roselyne Bachelot.

Ministrica će u četvrtak otići na gradilište s predsjednikom Emmanuelom Macronom, na drugu obljetnicu požara koji je djelomično uništio katedralu, remek-djelo gotičke umjetnosti.

Navečer 15. travnja 2019. buknuo je požar na katedrali Notre Dame u Parizu, urušio se toranj i uništen je velik dio krova, no vatrogasci su ipak uspjeli sačuvati grandiozno srednjovjekovno zdanje.

Uzrok požara još nije utvrđen, premda istražitelji odbacuju ideju da je izazvan namjerno. Fokusirani su na kratki spoj ili čak odbačeni opušak kao moguće razloge.

Radovi na obnovi tek trebaju početi jer se dosad radilo na osiguranju zgrade. To bi trebalo biti dovršeno do ljeta pa će početkom iduće godine moći početi prava obnova.

Cilj je da se 15. travnja 2024. održi prvo cjelovito bogoslužje u obnovljenoj katedrali, unatoč odgodama zbog pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2021 15:08