KANADA I SAD

Ministrica Pejčinović Burić sastala se s hrvatskom zajednicom u Torontu

Marija Pejčinović Burić
 Maja Zlatevska / CROPIX

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se s predstavnicima hrvatske zajednice u Torontu, gdje će s kolegicama po dužnosti sudjelovati na sastancima skupine G7, što je nazvala "velikim priznanjem" Hrvatskoj, priopćeno je u subotu iz njezina ministarstva.

Ministrica i potpredsjednica Vlade s kanadskim Hrvatima susrela se u petak navečer na početku sjevernoameričke turneje koja će je voditi i u Sjedinjene Države.

Kako navodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), Hrvati u Kanadi, njih više od 250.000, važna su poveznica dviju zemalja i potencijal za promicanje gospodarskih odnosa.

- To je veliko priznanje Hrvatskoj i veliko priznanje MVEP-u - rekla je ministrica zamoljena da komentira zašto je baš ona dobila pozivnicu za sudjelovanje na sastancima G7, skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta.

Kao članica NATO-a i Europske unije Hrvatska dijeli zajedničke vrijednosti o vanjskopolitičkim pitanjima, rekla je i ocijenila "dosta važnim" kako se Hrvatska u okviru Vijeća sigurnosti i UN-a postavlja prema "pitanjima današnjice".

- U ovom trenutku, u pitanju kemijskoga oružja (u Siriji), Hrvatska je stala uz zapadne demokracije - izjavila je ministrica.

Hrvatska je podržala bombardiranje sirijskih postrojenja koje su izvele tri zapadne države kao odmazdu za napad zabranjenim kemijskim oružjem na civile u Dumi, za što je Zapad optužio sirijsku vojsku.

Na neformalnom sastanku G7 raspravljat će se o sigurnosnoj situaciji u Siriji, odnosima s Rusijom, odnosima s Iranom, situaciji u Venezueli te na Korejskom poluotoku, dok će se na formalnom sastanku razgovarati o ravnopravnosti i osnaživanju žena kao ključnog faktora u izgradnji mira, smanjenju siromaštva i ekonomskoga rasta.

Pejčinović Burić, koja će se kasnije u subotu sastati s kanadskom kolegicom Chrystijom Freeland i razgovarati o jačanju gospodarske suradnje, podsjetila je kako je u okviru EU Hrvatska bila jedna od prvih zemalja koja je potvrdila sporazum Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum s Kanadom i EU (CETA).

- CETA daje velike mogućnosti razvoja gospodarskih odnosa s Kanadom - rekla je.

Izrazila je uvjerenje kako "jaka kanadska hrvatska zajednica pruža veliki most i dobru priliku" za nastavak već razvijenih investicija u Kanadu.

Hrvatska zajednica pomagala je Hrvatskoj u svim ključnim trenucima, od stvaranja neovisnosti do uspostave dobrih bilateralnih odnosa, a ta ista zajednica i danas igra ključnu ulogu u unaprjeđenju političkih i gospodarskih odnosa dviju država, navodi se u priopćenju.

Važnu i aktivnu ulogu u tom procesu ima Kanadsko-hrvatska gospodarska komora (CCCC), koja okuplja poslovne ljude, profesionalce i organizacije, te joj je cilj promoviranje investicija i proširenje gospodarske suradnje između Kanade i Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:27