POKRENUTA ISTRAGA

Ministrica u vladi Janeza Janše osmunjičena za kršenje zakona o sprečavanju korupcije

Istraga treba utvrditi je li se prilikom nekih svojih službenih putovanja ponašala u suprotnosti sa zakonom
 Jure Makovec/AFP

Protiv Aleksandre Pivec, ministrice poljoprivrede u vladi premijera Janeza Janše, pokrenut je istražni postupak koji treba utvrditi je li se prilikom nekih svojih službenih putovanja ponašala u suprotnosti sa zakonom o suzbijanju korupcije i integritetu državnih dužnosnika.

U preliminarnom postupku potvrđena je ozbiljna sumnja  da je kršila zakon o sprečavanju korupcije, te se otvara istraga, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani predsjednik državnog protukorupcijskog povjerenstva (KPK) Robert Šumi.

Dodao je kako je istraga o nekim aferama u koje je uključena Pivec proširena na još nekoliko osoba i slučajeva, ali da je predmet na početku i da ne može prejudicirati njezin rezultat.

Pivec je predsjednica Demokratske stranke umirovljenika, jedne od četiriju stranaka u sadašnjoj koalicijskoj vladi, no zbog afera i sumnji da je svoje službene posjete nekim općinama koristila za privatnu korist, da ne može pojasniti neke račune u tim prigodama i da je srozala rejting stranke veliko vijeće DESUS-a prošli joj je tjedan izreklo nepovjerenje.

Od nje se distancirala i zastupnička skupina DESUS-a, zatraživši da se što prije odlučuje o njenoj smjeni s mjesta predsjednice na skorašnjem stranačkom kongresu.

U slučaju da se to dogodi, slovenski mediji navode da bi njeno mjesto u stranci mogao preuzeti sadašnji ministar zdravstva Tomaž Gantar, da bi stranka i nakon toga ostala u vladi, ali se "odlučnije" postavila prema nekim političkim i ideološkim temama na kojima inzistira premijer Janez Janša, čija se stranka po nekim ocjenama udaljila od desnog centra i približila tvrdoj liniji u grupaciji Europskih "pučana" (EPP) koju simbolizira mađarski premijer Viktor Orban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2020 03:05