RADIKALNA REFORMA

Minneapolis glasa o ukidanju policije 18 mjeseci nakon ubojstva Georgea Floyda

Rezultat glasanja, koji će biti tijesan, bit će odraz potpore pozivima na reformu policije u SAD-u
 Stephen Maturen/Getty Images/AFP

Građani Minneapolisa glasaju u utorak o prijedlogu radikalne reforme policije u svojem gradu u kojem su prije godinu i pol policajci ubili Afroamerikanca Georgea Floyda, što je potaknulo masovne antirasne prosvjede.

Građani će odlučiti hoće li "zamijeniti policijske usluge uslugama javne sigurnosti", čime bi se veći naglasak stavio na prevenciju kriminala.

Rezultat glasanja, koji će biti tijesan, bit će odraz potpore pozivima na reformu policije u SAD-u, koji su u kontekstu općeg porasta broja ubojstava (+30 posto 2020.) sada manje izraženi.

Nova policija koristit će u radu usluge socijalnih radnika i zdravstvenih djelatnika u rješavanju nekih situacija na terenu kao što su pijanstvo i psihijatrijski poremećaji.

Bude li reforma usvojena, gradonačelnik će dijeliti nadzor nad policijom s gradskim vijećem, dok je to sada isključivo njegova dužnost.

Grad usto neće više morati osigurati za policiju minimalan proračun niti zaposliti minimalan broj policajaca.

Minneapolis sada mora imati 1,7 policajca na 1000 stanovnika što je 730 policajaca, ali manjka mu stotinjak ljudi.

Nakon Floydova ubojstva u svibnju 2020., gradsko vijeće, lijevo orijentirano, kazalo je da želi raspustiti policiju, a širom zemlje pozivalo se na rezanje sredstava snagama reda.

Po anketama, 49 posto građana Minneapolisa podržava reformu, a 41 posto je protiv. Među crncima potpora iznosi 42 posto, a protiv ih je 47 posto.

Stanovnici Austina u Teksasu glasat će u utorak o povećanju policijskih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 17:36