GRAĐANI U ŠOKU

Mirna europska luka postaje epicentar okršaja najžešćih narko bandi: ‘Svi su korumpirani! Ovdje vlada zakon šutnje...‘

Povećanjem legalnih pošiljka banana, škampa, šećera ili konzervirane hrane, povećao se i broj skrivenih droga

Port-Jerome-sur-Seine, u blizini Le Havre

 Lou Benoist/Afp/Profimedia/Lou Benoist/afp/profimedia

Zid skromne kuće prošaran je rupama od metaka u zapuštenom selu u kojem žive generacije lučkih radnika, koji rade u francuskoj teretnoj luci Le Havre. Ovaj tjedan otvoren je i najveći slučaj trgovine drogom koji je Le Havre ikad vidio, u obližnjem Douaiju uhićeno je šest optuženika kojima prijeti barem 30 godina zatvora, prenosi Telegraph.

- Probudilo me nešto za što sam mislio da je vatromet, a zapravo je bila pucnjava, prisjetio se mještanin. Zakon tišine vlada u Les Neigesu, dokerskoj četvrti koja se nalazi samo nekoliko metara dalje od strogo čuvane kontejnerske luke. Svi uključeni u incident s drogom, živjeli su i djelovali oko Les Niegesa.

Optuženi su za pomaganje južnoameričkim narkokartelima u krijumčarenju 1,3 tone kokaina u sjevernu luku. To je posljednji slučaj koji dokazuje da se Le Havre pretvara u francusku verziju svojih sjevernoeuropskih pandana, Antwerpena i Rotterdama, te podliježe dolasku teških droga koje preplavljuju kontinent.

Broj istovarenih kontejnera porastao je s 1,5 milijuna u 2004. godini na više od tri milijuna u 2022. Povećanjem legalnih pošiljka banana, škampa, šećera ili konzervirane hrane, povećao se i broj skrivenih droga pa je tako prošle godine zaplijenjeno 10,5 tona, trostruko više od količine otkrivene 2019. godine.

image

Kontejneri u Le Havru

Charly Triballeau/Afp/Profimedia/Charly Triballeau/afp/profimedia

- Nemamo osoblje ni infrastrukturu da se nosimo s takvom trgovinom. Provjeravamo jedan posto kontejnera koji ulaze u Le Havre i sprječavamo ulazak desetine ukupnog kokaina. Ovo suđenje je šala i neće ništa promijeniti, rekao je Alain Lemaire, carinik i sindikalni predstavnik CGT-a, koji je dodao da je broj službenika za nadzor pao sa 180 u 2004. na 90 danas.

U Le Havreu se redovito događaju scene koje podsjećaju na televizijsku emisiju The Wire, od narkobandi koje kamionom natovarenim kokainom bježe iz luke dok policija puca po njima, do upada u skladište da bi ukrali skrivenu pošiljku droge. Trgovci drogom carinike špijuniraju pomoću dronova ili dalekozora.

Europol procjenjuje da europsko tržište kokaina seže i do 10,5 milijardi eura ulične vrijednosti, nad lučkim radnicima se vrši pritisak da surađuju s kartelima što je posebno neugodno za gradonačelnika Edouarda Philippea, bivšeg premijera, za kojeg se predviđa pobjeda na predsjedničkim izborima 2027. godine.

Nekoliko lučkih radnika zatvoreno je zbog suradnje s narkobandama, a policija je potvrdila da su neki bili prisiljeni pomagati trgovcima ljudima. U posljednjih šest godina tridesetak dokera je oteto ili su držani kao taoci u luci, neke su oteli trgovci drogom, a neke sitni kriminalci koji su smatrali da profitiraju od trgovine. No, nitko nikad nije podigao tužbu.

Francuska je ostala u šoku kad je u lipnju 2020. na smrt pretučen Allan Affagard, sindikalni šef CGT-a. 40-godišnji otac četvero djece bio je pod istragom dvije godine ranije, optužen da je pomogao u iznošenju tone kokaina iz luke. U tjednima koji su prethodili njegovoj jezivoj smrti, bio je bombardiran šifriranim prijetnjama uključujući i jednu na kojoj je pisalo: "Duguješ nam uslugu. Znamo gdje živiš."

image

Port-Jerome-sur-Seine, u blizini Le Havre

Lou Benoist/Afp/Profimedia/Lou Benoist/afp/profimedia

Odvjetnica Valérie Giard zastupa jednog od muškaraca koji se suočava s doživotnom kaznom, a on je kao i mnogi drugi upao u zamku. - Neki su u iskušenju zbog financijske dobiti, no većina ih odbije jer imaju prilično dobre plaće - oko 4000 mjesečno, no onda krenu dobivati prijetnje, fotografije supruge i djece. Trgovci drogom im govore da nema smisla žaliti se šefovima ili policiji jer su korumpirani, rekla je Giard.

Mještani smatraju da su svi lučki radnici sindikalno povezani s CGT-om, što je neka vrsta mafijaške sekte. - Oni vladaju ovdje, a droge su sve promijenile. Rekao bih da je 10 posto radnika poštenih, 40 posto su okej, ostalih 50 posto su potpuno pokvareni, rekao je stanovnik Les Neigesa.

Prema neslužbenoj tablici plaća, koju su utvrdili tužitelji, vozači kamiona dobiju 10-20 tisuća eura za iznošenje droge, vozač dizalice oko 50 tisuća, a lučki radnik zadužen za zapošljavanje od 150 do 200 tisuća eura. Neki lučki radnici plaćeni su da dopuste izlazak kontejnera ili premjeste kontejnere s drogom izvan dometa sigurnosnih kamera, drugi samo posuđuju sigurnosne značke bandama.

U ovotjednom suđenju nitko od optuženih nije lučki radnik, a suočeni su s optužbama za uvoz droga. Od šestorice uhićenih, trojica su i dalje u pritvoru jer se sumnja da su oni davali naredbe. Optuženi Louis Bellahcene (56), alias "Doudou", službeno živi od svoje mirovine od 977 eura mjesečno. Tužitelji su utvrdili da se to ne poklapa s njegovom sklonošću prema Louis Vuittonu, putovanjima na Tajland i polozima gotovine od nekoliko desetaka tisuća eura.

2017. je otet i morao je platiti 600 tisuća eura otkupnine, nakon toga mu je otet i partner za kojeg su tražili 2,5 milijuna eura, što je Bellahcene uredno platio. Slučaj se temelji na prisluškivanim razgovorima koji su započeli prije šest godina i pomogli policiji da locira 1,3 tone kokaina isporučenog u Le Havre iz Brazila i Dominikanske Republike, i gotovo pola tone kanabisa.

Novi Antwerpen?

Le Harve još nije dosegao razinu nasilja viđenu u Belgiji i Nizozemskoj. Glavni ulaz ilegalnih droga u Europu, Antwerpen, zabilježio je više od 200 nasilnih incidenata povezanih s drogom u posljednjih pet godina. Prošli mjesec ubijena je i 11-godišnja djevojčica koja je prošli mjesec ubijena nakon što su meci ispaljeni u kuću u Meksemu.

Prošlog rujna belgijska policija otkrila je zavjeru za otmicu ministra pravosuđa, a mete su svojevremeno bile i prijestolonasljednica Amalii i premijer Mark Rutte. Zemlja bi se uskoro mogla smatrati narkodržavom, upozorio je Johan Delmulle, glavni tužitelj u Bruxellesu.

- Prešli smo na potpuno drugu razinu nasilja. Nemaju grižnje savjesti mučiti nekoga zbog informacija ili pogubiti osobu koja se nije pridržavala dogovora, rekao je šef belgijske policije Snoeck.

Okrugom je kružio anonimni traktat kojim je izraženo žaljenje zbog nedodirljivog statusa lučkih radnika zbog kojeg se stvorilo plodno tlo za trgovinu drogom. - Situacija je zabrinjavajuća. Nedostaje nam Uprava za suzbijanje droga poput one američke, pariški ekvivalent ima samo nekoliko službenika, a treba nam ih najmanje 30 ili 40 s obzirom na promet u Le Havreu. Ne možemo dopustiti da južnoamerička mafija ovdje otvori dućan, rekao je Frédéric Desguerre iz policijskog sindikata Unité SGP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:39