RAZILAŽENJE

MIRNI PATRIOTI ILI OPASNI RADIKALI Za konzervativce teroristi, za liberale heroji: Okupirali dio Seattlea, izbacili policiju i osnovali autonomnu zonu

 
Capitol Hill, Seattle, Washington
 AFP

Autonomna zona u kojoj prosvjednici mirnim putem traže pravdu za preminulog Georgea Floyda ili domaći teror radikalne ljevice koji neodoljivo podsjeća na britanski klasik Gospodar muha?

Dvije su to dijametralno suprotne verzije grada Seattlea u američkoj saveznoj državi Washington, u kojem su prosvjednici u sklopu povorke “Crni životi vrijede” okupirali sedam blokova gradske četvrti Capitol Hill te ne dozvoljavaju dolazak policijskih dužnosnika u to područje. Prema informacijama američkih medija, u ‘autonomnoj zoni’, koja nema pravnu, već isključivo simboličku autonomiju, dijeli se besplatna hrana, održavaju koncerti manjih glazbenih skupina i emitiraju se dokumentarni filmovi o potlačenosti rasnih i seksualnih manjina u SAD-u; sve uz prešutni blagoslov gradske uprave i administracije savezne države.

Ljevica

Cilj njihovog aktivizma podulji je popis zahtjeva, na čijem se vrhu nalazi smanjenje financiranja i ovlasti gradske policije, ali i zabrana korištenja vatrenog oružja, ukidanje popravnih domova i zatvora za maloljetnike te odšteta za žrtve policijske brutalnosti.

Mark Henry Jr. of Black Lives Matter addresses a crowd in an area being called the Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ) located on streets that reopened to pedestrian traffic after Seattle Police closed the East Precinct, in Seattle, Washington on June 11, 2020. - The area surrounding the East Precinct building has come to be known as the CHAZ, Capitol Hill Autonomous Zone. Volunteer medics are available to tend to medical needs, alongside tents with medical supplies, gourmet food donated form local restaurants, fruit, snacks, water bottles free for whomever needed them. (Photo by Jason Redmond / AFP)
AFP
Seattle, Washington

“Želimo vratiti kontrolu nad svojim četvrtima kako bismo mogli živjeti bez straha od terora policije”, rekao je jedan od prosvjednika The Timesu.

No konzervativni mediji pišu da situacija nije tako nevina kakvom je ljevica prikazuje. Voditelj Fox Newsa Tucker Carlson tvrdi da zonom patroliraju naoružani prosvjednici, dok je šefica policijske postaje Carmen Best izrazila zabrinutost zbog informacije da u toj četvrti obrti i poduzeća prosvjednicima plaćaju u zamjenu da im ne vandaliziraju poslovnice. Optužba je bila dovoljno ozbiljna da je alarmirala gradsko Udruženje obrtnika i poduzetnika koje trenutno provodi istragu.

“Radikalno lijevi guverner @jayinslee i gradonačelnica Seattlea daju se maltretirati na razini koju naša sjajna država nije vidjela u svojoj povijesti. Uspostavite kontrolu nad svojim gradom sada, jer ako to ne učinite, ja ću to napraviti za vas. Ovim ružnim anarhistima treba odmah stati na kraj - napisao je na Twitteru Donald Trump u svom stilu, optuživši prosvjednike za “domaći terorizam”, a uskoro je uslijedila oštra reakcija gradonačelnice Jenny Durkan, kojoj se pridružio i guverner Jay Inslee.

A protester uses a scope on top of a barricade to look for police approaching the newly created Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ) in Seattle, Washington on June 11, 2020. - The area surrounding the East Precinct building has come to be known as the CHAZ, Capitol Hill Autonomous Zone. Volunteer medics are available to tend to medical needs, alongside tents with medical supplies, gourmet food donated form local restaurants, fruit, snacks, water bottles free for whomever needed them. (Photo by Jason Redmond / AFP)
AFP
Seattle, Washington

Naime, iako američki predsjednik u svom tvitu nije direktno spomenuo korištenje vojne sile, njegova se namjera mogla pročitati izizjava koje je davao posljednjih dana. Podsjetimo, američka savezna vlada prema Zakonu o pobuni iz 1807. godine može poslati vojsku samo u slučaju da guverner savezne države to zatraži. Ustavni stručnjaci upozoravaju da bi u suprotnom jednostrana odluka federalne vlade narušila autonomiju američkih saveznih država.

Retorika

“Svi ćemo biti najsigurniji ako se vratiš u svoj bunker”, oštro mu je spustila Durkan, dodavši da je mirno okupljanje korištenje prava koje Amerikancima osigurava Prvi amandman Ustava, što ne smatra terorizmom, već domoljubljem. Američkog je predsjednika optužila da širi dezinformacije o prosvjedu kako bi gurao oštru retoriku nadajući se da će tako spasiti loš rejting.

- Protuustavno je i protuzakonito poslati federalnu vojsku u Seattle. Ovim bih putem željela uvjeriti svoje sugrađane da ne postoji nikakva opasnost od invazije našega grada - objasnila je, istaknuvši da je o toj temi razgovarala i s demokratskim kolegom Insleejem.

“Čovjek koji se ispostavio u potpunosti nesposobnim voditi zemlju u jeku krize trebao bi ‘držati šape’ podalje od naše savezne države“ složio se guverner Inslee.

Gradonačelnica je ovoga četvrtka odobrila odluku gradske uprave da prosvjednicima omogući proglašavanje autonomne zone, čime se izravno oglušila na naredbu američkog predsjednika tvrdeći da narod ima pravo kritizirati vlast i društvene probleme.

Zanimljivo, isti su prosvjednici prije samo nekoliko dana na ulicama tražili njezinu ostavku zato što je policija tijekom demonstracija koristila suzavce, gumene metke i dimne bombe.

Posljedice Dana sjećanja: U Arizoni se u 24 sata udvostručio broj oboljelih

Nekolicina američkih saveznih država ovoga tjedna bilježi osjetan porast broja zaraženih i hospitaliziranih od koronavirusa. Zavod za javno zdravstvo savezne države Arizone javlja da je u posljednja 24 sata zabilježeno čak 1412 novooboljelih od Covida-19, što je dvostruko više nego što je bilo do Dana sjećanja 25. svibnja.

Ukupan broj oboljelih u Arizoni trenutno se kreće oko 31.264, ali su bolnički kapaciteti u toj saveznoj državi na izmaku snaga jer je popunjeno čak 84 posto smještajnih jedinica. U Teksasu su posljednja tri uzastopna dana bili oboreni rekordi u broju hospitalizacije, a broj Covid-19 pozitivnih pacijenata koji su potražili medicinsku pomoć prvi put se popeo iznad 2000 dnevno. Isti trend bilježi i Utah. (Tea Trubić Macan, Euractiv.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 22:16