STIHIJA U SUSJEDSTVU

Mirnija noć u Sloveniji, pala je i kiša, no borba s velikim požarom ide dalje: ‘Sve se brzo suši‘

Danas stižu nove postrojbe, najavljuje se i pojačana potpora iz zraka

Umorni slovenski vatrogasci na Krasu

 Sopa Images/Sipa Press/Profimedia/Sopa Images/Sipa Press/Profimedia

Noć u Sloveniji bila je mirnija od prethodne. Vatrogasci su se fokusirali uglavnom na zapadni dio požarišta prema mjestu Lokvice i ispod Kostanjevice na Krasu. Oko 4 sata ujutro pala je i kiša, no nije bila od velike koristi, izvještava 24ur.

"Kiša nije puno pomogla jer se sve jako brzo suši. Situacija je malo bolja, ali još smo daleko od toga da budemo 100 posto sigurni kako se požar više neće širiti", rekao je glasnogovornik vatrogasaca Robert Okorn.

“Na dijelu požarišta padala je kiša koja je malo zaustavila napredovanje vatre, ali na drugom dijelu požarišta nije bilo ni kapi”, dodao je za Radio Sloveniju Stanko Močnik, noćni voditelj intervencije. Obilnija kiša očekuje se tek u utorak.

Vatrogasci su se ponajviše bojali da će vjetar pojačati tijekom noći, no na sreću to se ovoga puta nije dogodilo.

Na terenu je bilo 1070 vatrogasaca iz šest vatrogasnih regija, pripadnici Slovenske vojske, policije, hitne medicinske pomoći i drugi pripadnici civilne zaštite. Također je obavljen očevid požarišta bespilotnom letjelicom Slovenske vojske. Danas stižu nove postrojbe, najavljuje se i pojačana potpora iz zraka.

Jučer je u gašenju požara sudjelovalo i 13 helikoptera i zrakoplova iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Italije, a razmatra se mogućnost da se danas uključe i dva rumunjska aviona “spartan” koja se nalaze na ljubljanskom aerodromu.

Zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan kazao je da je za angažiranje tog tipa zrakoplova u gašenju potrebno osigurati 500-metarski koridor bez ljudi i opreme, te će se moći koristiti tamo gdje sigurnosne prilike to budu dopuštale.

Na terenu su i danas dobrovoljci koji će izvoditi protupožarnu sječu drveća oko ugroženih sela kako bi spriječili širenje požara, a do sada na sreću veće štete na objektima nije bilo. Kako javljaju slovenski mediji, izgorjela je samo jedna planinska kuća između naselja Renče i Trstelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:47