NOVI PRILJEV

MIRNO NA GRČKOJ GRANICI Zabilježen manji broj pokušaja ilegalnih prelazaka migranata: 'Nadajmo se da su shvatili poruku'

 Ozan KOSE / AFP

Grčka vojska i interventna policija i dalje su u stanju visoke pripravnosti uz kopnenu grčko-tursku granicu, ali je u utorak za sada zabilježeno manje pokušaja prelaska granice u odnosu na prethodne dane.

Oko 10 tisuća migranata pokušava ući u Europsku uniju iz Turske, nakon što je prošli četvrtak Turska poručila da neće zadržavati migrante koji žele u Europu, usprkos dogovoru s EU-om iz 2016., nakon ofenzive sirijske vojske na Idlib.

Grčke vlasti rekle su da je granica bila mirna u utorak, dok je za vikend i u ponedjeljak policija morala suzavcem rastjerati migrante koji se nalaze na ničijoj zemlji.

"Bilo je samo nekoliko pokušaja (prelaska granice) danas. Nadajmo se da su shvatili poruku", kazao je vojnik stacioniran blizu graničnog prijelaza Kastanies za Reuters.

Vojna vozila patroliraju područjem, a za promet su zatvorene ceste prema rijeci Marici koja je granica između Grčke i Turske.

Morska granica također je bila mirnija zbog uzburkanog mora, a izvor iz policije kazao je da je gotovo 300 migranata stiglo na grčke egejske otoke brodom u ponedjeljak.

Četverogodišnji dječak iz Sirije umro je u ponedjeljak nakon što se potopio brod u kojem je bilo još 47 ljudi, što je prvi smrtni slučaj tijekom nove migrantske krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 12:40