VODITELJ GLUMAČKE ŠKOLE

Miroslav Mika Aleksić nakon potresnih svjedočanstava bivših učenica optužen za više silovanja i bludne radnje

O potvrđivanju optužnice i prijedlogu za produženje pritvora odlučivat će Viši sud u Beogradu
Miroslav Mika Aleksić
 Youtube Screenshot

Više javno tužiteljstvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv vlasnika i voditelja glumačke škole u Beogradu Miroslava Aleksića, kojeg je u siječnju nekoliko bivših učenica optužilo za silovanje, seksualno zlostavljanje i bludne radnje, objavljeno je u srijedu.

Aleksiću su, prema priopćenju Tužiteljstva koje citiraju beogradski mediji, na teret stavljena "dva produžena kaznena djela silovanja, dva kaznena djela silovanja, jedno produženo kazneno djelo protupravnih spolnih radnji, te četiri kaznena djela protupravnih spolnih radnji, na štetu sedam oštećenih osoba“.

O potvrđivanju optužnice i prijedlogu za produženje pritvora odlučivat će Viši sud u Beogradu, a Tužiteljstvo navodi da je "radi zaštite privatnosti sudionika u postupku, predloženo isključenje javnosti tijekom trajanja glavnog pretresa“.

Vlasniku i voditelju glumačke škole u Beogradu Miroslavu Aleksiću je, poslije prvih optužbi i uhićenja u siječnju ove godine, određen pritvor od 30 dana nakon što ga je nekoliko bivših učenica optužilo za silovanje, seksualno zlostavljanje i bludne radnje.

Sudac za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu Aleksiću je tada odredio pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, ali i temeljem činjenice da je za ta djela propisana kazna zatvora dulja od 10 godina.

Optužbe protiv Aleksića pokrenula je glumica Milena Radulović, te još nekoliko njezinih kolegica, nekoć polaznica škole glume i Aleksićevih učenica, svjedočeći da su bile žrtvom seksualnog zlostavljanja i silovanja u razdoblju od 2008. do 2020. godine, u vrijeme dok su bile malodobne i kasnije, što je policiji bio dovoljan razlog da Aleksića uhiti.

Radulović i ostale djevojke dobile su veliku potporu javnosti i na društvenim mrežama, a Aleksić je na saslušanju nijekao optužbe.

S obzirom na težinu kaznenih djela, a poglavito imajući u vidu da su kaznena djela počinjena i prema malodobnim osobama, tužiteljstvo je tada ukazalo na "zakonsku obvezu svih sudionika u postupku da ne iznose činjenice koje saznaju tijekom postupka".

Miroslav Mika Aleksić filmski je redatelj, producent, scenarist, glumac i pedagog koji je imao veliki ugled u javnosti, a kroz radionice njegove glumačke škole prošlo više od 3.000 mladih.

Nakon prijave Milene Radulović i nekoliko glumica iz Beograda, četiri glumice sa sarajevske Akademije scenskih umjetnosti pokrenule su Facebook skupinu "Nisam tražila" ohrabrujući na prijavljivanje sličnih iskustava, a o svojim sličnim iskustvima kasnije su progovorile i druge glumice u Beogradu i regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 05:04