PAPA EMERITUS

Mirovina Benedikta XVI. iznosit će 19.000 kuna

 AFP

Papa Benedikt XVI. sinoć je završio svoj pontifikat i postao papa emeritus. Ostatak života provest će u renoviranom samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu. Samostan ima četiri kata: u podrumu i prizemlju su zajedničke prostorije poput kuhinje, blagovaonice, smočnice, ambulante, arhiva i ureda, a na prvom i drugom katu je 12 redovničkih soba. Zgrada je jednostavna, ali moderna, i pomalo na osami.

Okružuje je visoka gusta živica i više 2000 četvornih metara vrta, a u blizini je zgrada Radija Vatikan. Zgradu krase goli zidovi od cigle, a jedini raskošniji dio je kapelica s vitrajima na prozorima i otarom na kojem je raspelo kipara Francesca Messine.

Uz prostrani dom, Benediktu XVI. bit će plaćeni svi životni troškovi. Uživat će u domaćim jelima, imat će vlastito osoblje, za čišćenje doma i kuhanje bit će zadužena skupina žena iz katoličke organizacije Memores Domini, imat će privatnog liječnika i sve to će financirati Crkva.

Benedikt XVI. dobit će i zasluženu mirovinu . Naime, njegova mjesečna primanja iznosit će oko 2,500 eura (gotovo 19 tisuća kuna).

Umirovljenom papi pružit će se sigurnost i privatnost, a dobit će i pravnu zaštitu od bilo kakva progona u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja diljem svijeta, rekli su crkveni izvori i pravni stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:05