POMNO ISPLANIRANO

Misica i njezin dečko uhićeni u Hrvatskoj zbog epske pljačke vina, u Španjolskoj su doznali presudu

Sudski dokumenti terete muškarca da je ušao u podrum i strpao 45 boca vina u ruksak i dvije sportske torbe

Priscila Lara Guevara

 Twitter, Afp/

Priča koja je punila naslovnice diljem svijeta dobila je nastavak. Nakon krađe vina u vrijednosti od 1,6 milijuna eura iz podruma luksuznog restorana, sud u Španjolskoj osudio je počinitelje na četiri i pol godine zatvora. Za krađu su optuženi bivša meksička missica i njezin partner koji su kasnije uhićeni u Hrvatskoj, dok vina nikad nisu pronađena, prenosi The Guardian.

U listopadu 2021. jedan od vlasnika hotela i restorana Atrio prijavio je nestanak 45 boca vina, uključujući i 217 godina staru bocu Château d’Yquema vrijednu 350.000 eura. Policija je odmah raspisala tjeralicu za počiniteljima koji su napustili Španjolsku nekoliko dana nakon krađe i bježali Europom, a devet mjeseci kasnije njihov bijeg završio je na granici Hrvatske i Crne Gore.

Par je osuđen za tešku krađu na četiri i pol godine zatvora te moraju platiti 750 tisuća eura odštete, no još uvijek mogu uložiti žalbu na presudu. Na sudu su identificirani kao Priscila Lara Guevara i Constantín Dumitru, a istragom je utvrđeno da su zločin mjesecima ranije pomno isplanirali.

Guevara i Dumitru posjetili su hotel najmanje tri puta prije nego je žena napravila rezervaciju koristeći lažnu švicarsku putovnicu. Stigla je noseći samo ruksak kad joj se na večeri pridružio muškarac koji nije bio prijavljen u hotelu. Prije odlaska u sobu, obišli su vinski podrum restorana.

Oko dva ujutro, Guevara je nazvala recepciju i zatražila salatu. Recepcionerka se u početku opirala jer je bila sama u noćnoj smjeni i bilo joj je čudno što traži salatu nekoliko sati nakon obroka od 14 sljedova, ali je na kraju pristala uslužiti gosta hotela. To je najvjerojatnije bio trenutak kad je Dumitru s recepcije otuđio karticu za otključavanje vrata.

Ključ koji je uzeo nije otključavao vrata podruma zbog čega je okrivljenik nazvao ženu i zamolio je da ponovno recepcionerki odvrati pažnju. Nazvala je recepciju i ovaj put zatražila desert. Dok je zaposlenica hotela posluživala zahtjevnu Guevaru, Dumitru je s uzeo glavnu karticu s recepcije.

Sudski dokumenti terete muškarca da je ušao u podrum i strpao 45 boca vina u ruksak i dvije sportske torbe. Par se iz hotela odjavio oko 5 ujutro, noseći sa sobom tri torbe u kojima su bila četiri hotelska ručnika da bi spriječili udaranje boca jedne o drugu. Tijekom suđenja Dumitru je negirao optužbe.

- Četrdeset pet boca i četiri ručnika ne stanu u dvije sportske torbe i ovaj ih čovjek ne bi mogao nositi tako lako, rekla je njegova odvjetnica Sylvia Córdoba, dok je Guevara odlučio šutjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:22