POJAVILA SE NA SUDU

Misica na koju je pao El Chapo: Supruga nekad najmoćnijeg narkobosa svijeta priznala krivnju

Emma Coronel Aispuro (31) je uhićena u veljači u zračnoj luci Dulles u Virginiji, a od tada je u zatvoru
Emma Coronel Aispuro
 Alexandria Sheriff‘s Office/mega/The Mega Agency/Profimedia

Supruga meksičkog kralja droge i nekad najmoćnijeg narkobosa svijeta Joaquina 'El Chapa' Guzmana priznala je krivnju za optužbe u SAD- u. Priznala je da je pomagala suprugu u upravljanju njegovim kriminalnim carstvom vrijednim milijarde dolara, piše AP.

Emma Coronel Aispuro se pojavila pred saveznim sudom u Washingtonu odjevena u zelenu zatvorsku uniformu i priznala krivicu za tri kaznena djela.

image
Emma Coronel Aispuro
Kena Betancur/AFP

Optužbe uključuju urotu radi distribucije heroina, kokaina, marihuane i metamfetamina tijekom nekoliko godina. Izjasnila se krivom i za zavjeru radi pranja novca te za sudjelovanje u transakcijama sa stranim trgovcem drogom.

Ta je 31-godišnjakinja uhićena u veljači u zračnoj luci Dulles u Virginiji, a od tada je u zatvoru.

Tužiteljstvo tvrdi da je Coronel Aispuro blisko surađivala sa zapovjednom i upravljačkom strukturom kartela Sinaloa radi distribucije velike količine droge u SAD.

Kao najmoćniji meksički kralj droge, Guzman je 25 godina vodio kartel koji je krijumčario kokain i druge droge u SAD. Njegova je vojska imala zapovijed da otme, muči ili ubije svakoga tko im se nađe na putu.

Tužitelj Anthony Nardozzi rekao je da je Guzmanova supruga pomagala i podržavala ciljeve kartela Sinaloa. Tako je u SAD prokrijumčareno više od 450.000 kilograma kokaina, 90.000 kilograma heroina, 45.000 kilograma metamfetamina i oko 90.000 kilograma marihuane.

Njezino je uhićenje početkom godine bilo iznenađenje jer vlasti tijekom protekle dvije godine nisu poduzimali ništa da dođu do nje zbog umiješanosti u El Chapove zločine. Na suđenju Guzmanu 2019. godine su tužitelji ustvrdili i da je ona pomogla organizirati dva njegova bijega iz zatvora u Meksiku.

- Da, odgovorila je Coronel Aispuro na pitanje suca je lil ona zaista počinila zločine za koje je optužena, javlja AP.

image
Emma Coronel Aispuro
Kena Betancur

Tko je 'El Chapova' mlada supruga

Životna priča 31-godišnje Emme Modeste Coronel Aispuro, Amerikanke meksičkog porijekla, daje materijala za barem još jednu sezonu popularne Netflixove serije „El Chapo", piše Deutsche Welle.

Već samo rodno mjesto svježe uhićene je motiv za mnoge mitove o narkokartelima. Santa Clara na sjeveru Meksika leži u srcu tzv. „Zlatnog trokuta trgovine drogom".

Ljepotica i narkoboss

Coronel je još kao djevojčica sudjelovala na natjecanjima ljepote. 2006. je i pobijedila na natjecanju za miss grada Canelas u saveznoj državi Durango. Američke vlasti polaze od toga da se ona već tada bavila preprodajom narkotika.

Stoga ni ne čudi da je sa 17 srela „čovjeka svog života". Joaquín Guzmán Loera poznatiji pod nadimkom „El Chapo" (Mali) je već u to vrijeme bio institucija i šef zloglasnog kartela Sinaloa.

Bila je to, naravno, usprkos razlici u godinama (El Chapo je 32 godine stariji) ljubav na prvi pogled.

„On me nije osvojio velikim poklonima nego načinom na koji se sa mnom ophodio", rekla je Coronel kasnije u jednom intervjuu. Na njezin 18. rođendan sretni par se vjenčao u jednoj crkvi. Njemu je to četvrti brak.

Mlada majka koje nema pojma o poslovima supruga

Nakon udaje, Coronel vodi relativno normalan život, studira novinarstvo na sveučilištu Sinaloa. No 2011. odlazi u Kaliforniju gdje donosi blizanke na svijet. U rodnom listu, međutim, ne stoji ime oca. Razumljivo, jer američke vlasti su za El Chapom već prije raspisale tjeralicu s nagradom od pet milijuna dolara. Coronel je sama rekla da svog supruga vidi rijetko i to samo kada „poslovi koliko-toliko protječu normalno".

U javnosti Coronel priča o tome kako ne zna čime se njezin suprug bavi, da ga nikada nije vidjela s oružjem u ruci itd. No američkoj policiji ova slika nikako nije pristajala uz informacije kojima raspolažu: mlađahna supruga je vrlo dobro upoznata sa sustavom krijumčarenja droga, a i sama je u nekoliko navrata prebacivala kokain, heroin i marihuanu preko granice.

Osim toga je Coronel, kako vjeruju istražitelji, bila umiješana u organizaciju spektakularnog bijega njezina supruga iz jednog meksičkog zatvora 2015. Bijeg je izveden u maniri najmaštovitijih holivudskih filmova: El Chapo je pobjegao kroz jedan otvor u kupaonici, a u prije toga pripremljenom i 1,6 kilometara dugom tunelu ga je spremno čekao motocikl kojim se boss odvezao do slobode. Coronel se pobrinula za potkupljivanje osoba presudnih za bijeg. Osim toga, čitavo vrijeme je vršila pritisak na meksičke vlasti da njezinom suprugu omoguće zatvorske povlastice.

Infuencerica i „Kardashian iz Sinaloe"

Prema van Coronel vodi perfektan obiteljski život ako se izuzmu ekscesi poput 20.000 dolara za Barbie dekoraciju sedmog rođendana njezinih blizanki. No tada je 2019. uslijedio šok: voljenog supruga jedan sud u New Yorku osuđuje na doživotni zatvor bez mogućnosti prijevremenog puštanja na slobodu. El Chapu se predbacuje krivnja za između dvije i tri tisuće ubojstava, što naručenih što vlastoručno počinjenih.

I tek u sudnici, gdje je Coronel bila prisutna svaki dan suđenja i svom suprugu šalje poljupce, mlada supruga je priznala da je znala čime joj se dragi bavi.

Dok je El Chapo sjedio u zatvoru, supruga se pretvorila u influencericu i punila društvene mreže fotografijama neizmjernog luksuza. Njezinih pola milijuna „followera" će u bliskoj budućnosti morati preživjeti bez novih fotografija skupocjenog nakita, automobila i odjeće. Barem toliko dugo dok je njihova zvijezda u istražnom zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 18:03