POKRENUTA LAVINA NAPADA

Misici oduzeli krunu zbog tverkanja na TikToku: ‘Narušava nam imidž‘

Dvije trećine žena i 75 posto djece u toj otočnoj državi izloženo je nasilju
Lucy Maino
 Screenshot/YouTube

Pobjednici izbora za Miss u Papui Novoj Gvineji oduzeta je kruna zbog toga što je objavila video na TikToku na kojem "tverka", odnosno senzualno pleše.

Miss Papue Nove Gvineje Lucy Maino (25) postala je meta lavine internetskih napada nakon što je na TikToku podijelila plesni video. Mnogi na toj društvenoj mreži dijele slične videoklipove, no Lucy Maino mnogi su zamjerili, poručujući da to ne priliči osobi koja je uzor mladima. Video je podijeljen na YouTubeu uz brojne uvrede.

image
Lucy Maino
Facebook/Miss Png

Mizoginija u zemlji

Lucy Maino je bila i kapetanica ženskog nogometnog tima Papue Nove Gvineje. Zahvaljujući sportskoj stipendiji, završila je studij poslovne administracije na Havajima. Kao kapetanica nogometne reprezentacije Papue Nove Gvineje osvojila je dvije zlatne medalje na Pacifičkim igrama 2019. na Samoi.

Bez krune Miss ostala je jer je Odbor za izbor ljepotica pacifičkih otoka zaključio da im 25-godišnjakinja narušava imidž. Za misicu je izabrana 2019., ali je zbog pandemije dulje zadržala krunu. "Naša je osnovna svrha osnaživanje žena. Mi smo jedinstveni po tome da u formi natjecanja ljepote promoviramo kulturnu baštinu, tradicionalne vrijednosti i turizam", poručili su iz Odbora za izbor Miss. Kako je to Lucy Maino svojim plesom ugrozila kulturnu baštinu, tradicionalne vrijednosti i turizam, nisu podrobnije objasnili.

Kakvo je to društvo koje se uznemiri kad mlada žena napravi plesni video, zapitao se Allan Bird, lokalni političar i supredsjedatelj Koalicije parlamentaraca protiv rodno zasnovanog nasilja. Neimenovana bivša Miss Papue Nove Gvineje poručila je da je slučaj Lucy Maino pokazao duboko ukorijenjenu mizoginiju u toj otočnoj državi Oceanije, koja ima gotovo devet milijuna stanovnika.

"Da je sličan video za TikTok snimio neki muškarac, sigurna sam da bismo mu se svi smijali ili bismo ga čak hvalili", rekla je bivša misica.

Izgovor za nasilje

Predstavništvo UN-a na Papui Novoj Gvineji objavilo je priopćenje u kojem izražava nezadovoljstvo zbog tretmana Lucy Maino. "Vidimo devastirajuće nasilje protiv žena i djece u ovoj predivnoj zemlji. Neki su u tom nasilju izgubili svoje živote… to počinje tako što se ženama kažu da se pokriju. To počinje tako što se ženama kaže da ne smiju tako plesati", upozorava UN.

Human Rights Watch upozorava da 40 posto stanovništva te otočne države živi u siromaštvu, a dvije trećine žena i 75 posto djece izloženo je obiteljskom nasilju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:16