OBJAVIO ŠEF AGENCIJE

Misija IAEA-e posjetit će ovaj tjedan nuklearnu elektranu Zaporižje: ‘Došao je taj dan‘

Ujedinjeni narodi i Ukrajina pozvali su na povlačenje vojne opreme i osoblja iz tvornice kako bi se osiguralo da ona nije meta

Karta nuklearne elektrane Zaporižje

 Ilustracija: Vesna Veselić/

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posjetit će ovaj tjedan nuklearnu elektranu Zaporižju u Ukrajini, objavio je šef agencije Rafael Grossi na Twitteru u ponedjeljak.

"Moramo zaštititi sigurnost najvećeg ukrajinskog i europskog nuklearnog postrojenja", napisao je Grossi, dodajući da će on voditi misiju.

Najveća europska nuklearna elektrana Zaporižja, koju su u ožujku zauzele ruske snage ali kojom upravlja ukrajinsko osoblje, glavno je žarište u šestomjesečnom sukobu dok se obje strane međusobno optužuju za nedavno granatiranje u blizini elektrane.

Ujedinjeni narodi i Ukrajina pozvali su na povlačenje vojne opreme i osoblja iz tvornice kako bi se osiguralo da ona nije meta.

"Došao je taj dan, (IAEA-ina) misija potpore i pomoći #Zaporizhzhya (ISAMZ) sada je na putu", objavio je Grossi na Twitteru, prenosi agencija dpa.

Stručnjaci IAEA-e trebali bi procijeniti fizičku štetu na postrojenju, utvrditi funkcionalnost sigurnosnih i sigurnosnih sustava, procijeniti uvjete osoblja i obaviti hitne zaštitne aktivnosti, priopćila je agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 13:32