ZABRINUTOST U DŽIBUTIJU

Mislili da su suzbili malariju, a onda se pojavio ‘superkomarac‘: ‘Dođe li u velike gradove, mrtvi će se brojati u tisućama‘

Anopheles stephensi iz Indije je u Afriku stigao na kontejneru za robu. Odlično se snalazi u urbanim ambijentima

Ilustrativna fotografija

 Goran Sebelic/Cropix

Kada su izvještaji o tajanstvenoj bolesti koja je poharala jedno selo u njegovoj zemlji dospjeli na njegov stol, satnik Bouh Abdi, liječnik u Oružanim snagama Republike Džibuti, nije znao što da misli. Odmah je uskočio u svoj automobil i pohitao prema licu mjesta. Kada je stigao, nije mogao vjerovati svojim očima.

- Vidjeli smo kako svi ti ljudi, gotovo pola sela, leže na tlu te se tresu i znoje. Svi su bili zaraženi malarijom - rekao je Bouh.

Liječnika je ta spoznaja šokirala jer je Džibuti tijekom 2021. godine zabilježio tek šačicu slučajeva zaraze malarijom. Bouh to tada nije znao, međutim to je selo 2012. godine skoro ugrozilo sve napore koje je Afrika dotad uložila u borbu protiv spomenute bolesti, piše The Telegraph.

Liječnici u Džibutiju znali su sve prokušane metode za sprečavanje širenja malarije. Na kraju krajeva, bolest su skoro u potpunosti porazili. Isušili su sve vode stajaćice u kojima su se množili komarci, a potom su područje oko sela zasuli insekticidom.

Ništa od toga nije uspjelo. Slučajevi zaraze stalno su se gomilali. Broj zaraženih malarijom u Džibutiju u periodu od 2012. do 2020. godine skočio je 2800 puta. Šezdeset se tisuća žitelja Džibutija 2020. zarazilo malarijom. Ta je afrička zemlja tada imala oko 800 tisuća stanovnika. Broj oboljelih prošle je godine pao za nekoliko tisuća nakon što je vlada provela kampanju dezinsekcije, no nije jasno hoće li se taj trend nastaviti.

- Mislio sam da smo riješili problem - rekao je Bouh.

- Međutim, (malarija) se samo nastavila širiti, i to brzo. Nismo to očekivali - dodao je satnik.

Stanovnike spomenutog sela ugrizao je Anopheles stephensi, novi "superkomarac" iz Indije koji je u Afriku stigao na kontejneru za robu iz južne Azije ili Arapskog poluotoka. Anopheles stephensi ne razlikuje se mnogo od tipičnog afričkog komarca malaričara (Anopheles gambiae). Ipak, razlikuju se u dvije ključne stvari.

Stephensi nije toliko dobar u prenošenju malarije, ali se odlično snalazi u urbanim ambijentima. Može se razmnožavati praktički bilo gdje - u prljavim lokvama, na hrpama smeća, pa čak i u vodi koja se nakupi u odbačenim automobilskim gumama.

- Vidite ovu teglu pekmeza? Stephensi bi se vjerojatno i u njoj mogao razmnožavati. Ti su komarci sada svugdje u Džibutiju - rekao je brigadir Abdoulilah Abdi, još jedan liječnik u vojsci koji savjetuje predsjednika Džibutija Ismaila Omara Guelleha.

Malarija je diljem svijeta 2020. ubila više od 627 tisuća ljudi, od kojih većinu čine djeca iz Afrike mlađa od pet godina. Znanstvenici kažu da je malarija primarno ruralna bolest te da im to pomaže u borbi protiv nje. Broj zaraženih malarijom često značajno pada u urbanim područjima jer su kuće kvalitetnije, manje ima voda stajačica, a i često su prezagađene da bi se gambiae u njima razmnožavao.

Afrika se urbanizira brže od bilo kojeg drugog kontinenta. Oko 40 posto žitelja Afrike već stanuje u urbanim područjima, a taj bi postotak do 2050. mogao narasti do 60 posto. U nekim afričkim gradovima gotovo uopće nema malarije. Iako brza urbanizacija ima brojne nedostatke, smatra se da će urbanizacija do određene mjere riješiti problem malarije u Africi.

Stephensi bi sve to mogao potkopati. Znanstvenici i liječnici strahuju zbog mogućih posljedica širenja malarije po afričkim megagradovima.

- Nas u Džibutiju ima manje od milijun. Mi smo praktički ništa. No, što će se dogoditi kada komarac dođe u Kinšasu, Nairobi ili Lagos? To će biti katastrofa. Ovo je potpuno nova vrsta komarca stvara epidemije u urbanim prostorima. Kad dođe u velike gradove, mogao bi ubiti tisuće - rekao je Bouh.

Britanski znanstvenici naporno rade kako bi ušli u trag novoj vrsti komarca, kojeg je Londonska škola higijene i tropske medicine (LŠHTM) označila kao najveću prijetnju borbi protiv malarije u Africi. Jedna studija koju su objavili znanstvenici sa Sveučilišta Oxford i iz LŠHTM-a kaže da bi stephensi mogao ugroziti više od 125 milijuna stanovnika gradova diljem Afrike.

Uz Džibuti, nova se vrsta komarca već proširila Etiopijom, a uočena je i u Darfuru u Sudanu. Znanstvenici vjeruju da je stephensi stigao i u Južni Sudan, Ugandu i sjevernu Keniju.

- Anopheles stephensi je velika prijetnja za Afriku jer ima najveću stopu urbanizacije od svih kontinenata. Trenutno nemamo programe za borbu protiv komaraca u urbanim okruženjima - rekla je dr. Anne Wilson iz LŠHTM-a.

- Malarija je u Subsaharskoj Africi ruralna bolest koja je se suzbija pomoću insekticidima tretiranih mreža. Ne znamo hoće li ta metoda upaliti i u borbi protiv ove nove vrste - dodala je Wilson.

- Moramo pogledati kako su se s tom vrstom borile druge zemlje. Moramo proučiti kako je to radila Indija. Tamo se protiv komaraca bore tako što im uništavaju potencijalna staništa i podižu svijest o prirodi prijetnje. Brojke su prilično zastrašujuće. Nemamo vremena za tumaranje, moramo odmah djelovati - zaključila je Wilson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 12:06