BRITANSKI ANALITIČAR

‘Mislim da znam kada će Putin ozbiljno tražiti pregovore, u rukama će imati i jako važan adut‘

Bell tvrdi kako je Lukašenko duboko nepopularan i da Bjelorusi vjeruju da ako Putin bude poražen i on će otići s vlasti

Vladimir Putin u Sočiju

 Sergei Bobylyov/Afp

Sean Bell, umirovljeni vicemaršal britanskog zrakoplovstva, govorio je za Sky News, između ostaloga o umiješanosti Bjelorusije u rat u Ukrajini, kao i zašto se neki bjeloruski vojnici bore za Ukrajinu. Sugerirao je i kada bi Vladimir Putin mogao početi inzistirati na pregovorima.

- Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko Putinova je marioneta. Rusija je u prošlosti lansirala raketne napade na Kijev iz Bjelorusije, ali do sada nismo vidjeli da se bjeloruska vojska izravno uključila u sukob. No zanimljivo je da postoji pukovnija bjeloruskih vojnika, protivnika Lukašenkova režima, koji se bore na strani Ukrajine.

Bell tvrdi kako je tome tako jer je Lukašenko duboko nepopularan u Bjelorusiji i napominje kako mnogi Bjelorusi smatraju da ako Putin bude poražen i Lukašenko će otići s vlasti.

- Zanimljivo je i kako je 90 posto bjeloruskih vojnika kazalo da se neće uključiti u rat u Ukrajini, ali Bjelorusija je Rusiji već donirala 90 svojih glavnih borbenih tenkova, čime popunjavaju gubitke na bojištu. Ali to pokazuje i kako Rusija uistinu loše stoji - tvrdi.

Valja napomenuti kako je bjeloruski bataljun "Kalinouski", koji Bell spominje, položio prisegu na vjernost Bjelorusiji i Ukrajini 25. ožujka ove godine.

Sean Bell je kazao i kako 50 balističkih i krstarećih raketa koje su Rusi ispalili na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, nemaju za cilj doprinijeti vojnom napredovanju Putinovih snaga, već uništiti moral Ukrajinaca prije zime. -Ironija u tome jest da su napadi na civilnu infrastrukturu zapravo galvanizirali ukrajinski narod - dodaje Bell.

Viceadmiral napominje i kako Rusi sada koriste masivne strateške bombardere, koji za razliku od brzih lovaca, mogu bacati bombe s udaljenosti od više stotine kilometara.

Sean Bell tvrdi i kako će Putin koristiti hranu kao adut ako dođe do pregovora.

- Putinu ne ide dobro ponajviše zbog toga što Zapad pomaže Ukrajini. No ako Putin zauzme onaj dio Donbasa koji još nije pod Rusijom, to će kod kuće moći predstaviti kao pobjedu. Zatim će htjeti pregovarati, a tada će kontrola hrana (op.a.Putin je obustavio isporuku žitarica iz Ukrajine) biti jako važan pregovarački adut, pogotovo ako zapad bude uključen u pregovor - zaključio je Bell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 07:13