ŠEF ASTRAZENECE

‘Mislim da znam zašto Britanija stoji puno bolje od EU. Ključna stvar dogodila se ove zime...‘

‘U Velikoj Britaniji su AstraZenecom cijepljene starije osobe, dok su u EU mislili kako to cjepivo ne funkcionira u toj dobnoj skupini‘

Pascal Soriot

 Profimedia

AstraZenecino cjepivo moglo bi biti razlog zašto je situacija s koronom u Britaniji trenutno puno bolja nego u ostatku Europe, tvrdi šef kompanije koja proizvodi tu vakcinu. Naime, kako podsjeća Telegraph, dok zemlje Europske unije, uključujući Njemačku, Nizozemsku i Austriju, vraćaju stroge mjere, poput lockdowna, na Otoku se vraćaju relativno normalnom životu.

Pascal Soriot, glavni direktor farmaceutske multinacionalne tvrtke AstraZeneca, vjeruje da je to tako zbog činjenice da je u Britaniji jako puno starijih osoba primilo cjepivo njegove kompanije, dok su članice Europske unije zabranile davanje cjepiva upravo toj skupini ljudi.

Telegraph podsjeća kako je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila upotrebu AstraZenece za sve dobne skupine u siječnju. No, cijepljenje AstraZenecom usporeno je u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji nakon što su te zemlje preporučile da se ta vakcina ne koristi za osobe starije od 65 godina navodeći nedostatne podatke o učinkovitosti za starije. U ožujku su odustali od tih preporuka no do tada je Velika Britanija uvelike nadmašila zemlje EU cijepivši AstraZenecom milijune osoba. Upravo ovaj zastoj mogao bi, prema mišljenju Pascala Soriota, biti razlog zašto sada u nekim europskim zemljama dolazi do teškog stanja u bolnicama te, posljedično tome, uvođenja novih restrikcija.

- Imunološki odgovor ima dvije dimenzije... Jedna je odgovor naših antitijela, a drugi se tiče T-stanica. Odgovor antitijelima je ono što pokreće prvu, hitnu reakciju našeg tijela kada ga napadne virus. Aktivacija T-stanica traje nešto duže, no i traje duže. Tijelo taj odgovor pamti duže. A svi su se fokusirali na antitijela, no njihova učinkovitost s vremenom opada - rekao je Soriot gostujući danas na BBC-jevom Radiju 4.

U ponedjeljak je u Njemačkoj zabilježen drugi najveći broj zaraza na svijetu (49,467), a u Velikoj Britaniji 41,365. No, s druge strane, u Njemačkoj su u ponedjeljak umrle 204 osobe od koronavirusa, dok je žrtava covida-19 u Britaniji istog dana bilo daleko manje, 45. Prije devet dana, 14. studenog, u Njemačkoj je na odjelima intenzivne njege bilo 3020 pacijenata oboljelih od korone, dok ih je na Otoku na isti dan bilo 923.

Soriot je u razgovoru za BBC podsjetio na važnost odgovora T-stanica. - Čim vas virus napadne, one se probude i hitaju u spas kako bi vas obranile. No, T-stanicama treba neko vrijeme da se aktiviraju tako da postoji mogućnost da ćete se zaraziti. Međutim, nećete završiti u bolnici. Jako je zanimljivo pogledati što se događa u Velikoj Britaniji gdje je došlo do velikog skoka broja zaraženih, ali ne i broja hospitaliziranih u usporedbi s ostatkom Europe. U Britaniji je AstraZenecom cijepljeno starije stanovništvo, dok su u Europi mislili kako to cjepivo ne funkcionira najbolje kod starijih osoba - podsjeća Soriot.

I Emmanuel Macron i Angela Merkel su javno tvrdili kako AstraZenecino cjepivo ne koristi starijim osobama, a francuski je predsjednik čak AstraZenecu čak nazvao "kvazi-neučinkovitim". Upitan je li to bila pogreška EU zemalja, Soriot odgovara: - Ne tvrdim da je bilo tko napravio pogrešku. Samo kažem kako postoji puno podataka koje treba uzeti u obzir, a koje sada nemamo.

Na tvrdnju novinara BBC-ja kako možda ipak postoji veza između broja hospitaliziranih i činjenica da AstraZeneca nije davana starijim ljudima pa kod njih nije došlo do odgovora T-stanica, Soriot je uzvratio: - Tvrdim da je broj T-stanica važan, a posebno dovedemo li ga u vezu s dugotrajnošću odgovora na infekciju virusom, osobito kod starijih osoba. A pokazalo se da naše cjepivo potiče stimulira aktivaciju T-stanica na višu razinu kod starijih osoba. U Britaniji je došlo do velikog broja zaraza, ali ne i hospitaliziranih osoba. Ono što je važno jeste li teško bolesni ili ne, tj. jeste li završili u bolnici ili niste.

Soriot ipak podsjeća da nema definitivnog dokaza je li se ovakav razvoj situacije dogodio jer su stariji građani Britanije cijepljeni AstraZenecom umjesto Pfizerom i Modernom. - Treba nam još informacija kako bismo dobili odgovor - ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 16:18