DANSKI OBAVJEŠTAJAC

‘Mislim da znamo što je Putinu pomutilo razum kada je donosio odluku o invaziji...‘

Ruski predsjednik, kaže, uzimao je hormone za liječenje raka štitnjače u veljači 2022., što je vjerojatno utjecalo na njegove mentalne sposobnosti.

Vladimir Putin

 Alexey Danichev/Afp

"Ruski predsjednik Vladimir Putin uzimao je lijekove protiv raka štitnjače koji su možda poremetili njegove sposobnosti donošenja (racionalnih) odluka kada je odlučio napasti Ukrajinu", tvrdnja je visokog dužnosnika danske vojne obavještajne službe, koju su prenijele danske novine "Berlingske".

Danski obavještajac rekao je da je Putin uzimao hormone za liječenje raka štitnjače u veljači 2022. godine, te da je to vjerojatno utjecalo na njegove mentalne sposobnosti. Gradnomanija, odnosno zabluda o vlastitoj veličini, kaže, poznata je nuspojava te vrste hormonskog liječenja.

"To nije nešto što mogu sa sigurnošću reći, ali mislim da je utjecalo na njegove odluke kada je pokrenuo rat u Ukrajini", rekao je danski obavještajac. U same detalje tog specifičnog hormonskog liječenja nije želio ulaziti, dodao je samo da bi ta terapija pridonijela "mjesečevom licu" koje je Putin imao početkom godine. Nije iznio detalje o tome zašto je danska vojna obavještajna služba tu teoriju uzela u ozbiljno razmatranje.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, upozorava Business Insider, bilo je mnogo nagađanja da je ruski predsjednik bolestan, a ona su se temeljila na medijskim izvještajima, intervjuima s bivšim zapadnim dužnosnicima, te tvrdnjama ukrajinskih dužnosnika. Međutim, niti jedno od tih silnih nagađanja nije potkrijepljeno čvrstim dokazima.

Tabloidi i razni komentatori također su ukazivali na Putinovo "napuhano" lice kada su razgovarali o njegovom zdravlju.

James Clapper, bivši direktor američke Nacionalne obavještajne službe, rekao je za Insider u svibnju da je nadutost pokrenula pitanje je li Putin primao medicinski tretman koji bi uzrokovao natečenost lica. Clapper je, međutim, rekao kako sumnja da američka obavještajna zajednica pouzdano zna je li ruski predsjednik bio ili još uvijek jest bolestan.

Jeffrey Edmonds, bivši direktor za Rusiju u Vijeću za nacionalnu sigurnost i bivši vojni analitičar CIA-e, također je razgovarao s Insiderom u svibnju i rekao da nije vidio ništa "stvarno vjerodostojno" što bi sugeriralo da je Putin ozbiljno bolestan.

I danski obavještajni dužnosnik vrlo je oprezno birao riječi kada je novinarima pričao o Putinovom zdravstvenom stanju, ali je dodao i da su izvješća o tome da je Putin imao rak štitnjače "definitivno dobra oklada". Na koncu, poručio je kako njegova obavještava agencija ne vjeruje da Vladimir Putin boluje od bilo koje neizlječive bolesti.

Puno se pisalo i o teoriji da ruski predsjednik boluje od Parkinsonove bolesti, a neki su se pozivali na snimku na kojoj se vidi kako se Putin drži za stol tijekom sastanka s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom.

John Hardy, neurogenetičar s britanskog Instituta za istraživanje demencije, odbacio je ove tvrdnje u razgovoru za Deutsche Welle još u ožujku. "Po mom mišljenju nema znakova parkinsonizma", rekao je.

Umirovljeni američki general i bivši vojni ataše u Rusiji, Kevin Ryan, rekao je za Insider u svibnju da se početak rata u Ukrajini ne može pripisati samo Putinu i/ili njegovom zdravlju: "Ne mislim da je ovaj rat samo Putinova kreacija. Njegova bi smrt mogla utjecati na tijek rata, ali vladajući krug koji ga je podržavao i dalje će biti tu”.

Šef britanskih oružanih snaga još je u srpnju poručio da su teorije o tome da je Vladimir Putin teško bolestan ili da mu prijeti opasnost od gubitka vlasti ponajprije rezultat "pustih želja" njegovih neprijatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:31