UŽASNO ISKUSTVO

Mislio da ima čir na čelu, a kad mu se zatvorilo oko, otišao je u bolnicu. I liječnici su ostali u šoku

Gledao sam kako se nešto, što je iskočilo iz mog čela, koprca na maramici, bilo je apsolutno odvratno, prisjetio se Jack Holmes

Jack Holmes

 Screenshot/TikTok

Britanac je doživio nevjerojatno i užasno iskustvo, koje je mučno i za pročitati. Problemi su počeli kad se Jacku Holmesu na čelu pojavila, kako je mislio, "velika bubuljica" ili "potkožni čir". On i supruga danima su pokušavali "smiriti upalu", vidjeti može li se to iščistiti, sve dok se nije pojavio toliki otok na čelu da mu se oko zatvorilo.

Kad su mu se zatvorila oba oka, Holmes je shvatio da mora potražiti medicinsku pomoć, piše The Sun.

U bolnici ga je tek "strefio" šok - liječnici su mu, naime, prioćili da ga je ugrizla tzv. "konjska muha" te da je u njegovo čelo ispustila jajašca. Liječnici su i sami bili zapanjeni dok su sanirali ubod i ranu iz koje je "iskočila larva".

"Gledao sam kako se nešto, što je iskočilo iz mog čela, koprca na maramici, bilo je apsolutno odvratno", prisjetio se Jack Holmes i dodao: "Poslije toga oticala su mi i usta, ali je antibiotik, srećom, sve sanirao", prepričao je nesretni Britanac svoje jezivo iskustvo.

Valja biti oprezan, posebice dolaskom toplijih mjeseci. Kožna mijaza je, kako navodi Hemed.hr, infestacija kože ličinkama određenih vrsta muhe. Poremećaji variraju ovisno o vrsti muhe. Ove zaraze obično se javljaju u tropskim zemljama. Mnoge muhe ne polažu jaja na ljude. Umjesto toga polažu jaja na druge insekte (kao što su komarci) ili na predmete (prilikom sušenja rublja) koji mogu doći u dodir s kožom ljudi.

Jaja se na površini kože pretvaraju u ličinke koje se ukopaju u kožu i razvijaju u zrele larve. Tipični simptomi furunkularne mijaze uključuju svrbež, osjećaj kretanja ispod kože, a ponekad i oštru, probadajuću bol.

U početku ljudi imaju malu crvenu izbočinu koja može nalikovati uobičajenom ugrizu kukaca ili početku bubuljice (furunkul). Kasnije se izbočina povećava, a u sredini može biti vidljiv mali otvor. Kroz otvor može izlaziti čista žućkasta tekućina, a ponekad je vidljiv i mali dio kraja larve, piše Hemed.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 17:52