‘OVO JE I NJIHOV RAT‘

‘Mislite da ruski narod ne treba patiti zbog sankcija? Pogledajte ih! Slave vojnike koji odlaze ubijati!‘

Jedan iz mase nosi trenirku s natpisom SSSR na leđima, a tu je i dijete koje maše ruskim vojnicima odjeveno u kopiju uniforme
 Defence of Ukraine/Twitter

Najnoviji prizori iz regije Kursk na zapadu Rusije prikazuju civile uz rub ulice kako kliču i mašu Putinovim vojnicima koji u konvoju tenkova i kamiona kreću u borbu u Ukrajinu.

Ukrajinsko ministarstvo obrane koje je objavilo snimku na Twitteru ističe kako je ona dokaz da ovo nije samo Putinov rat.

'Ovo je i njihov rat. Prečesto se čuje da obični Rusi ne bi trebali trpjeti zbog sankcija. Naposljetku, Putin je, a ne oni, taj koji je započeo rat.'

'U ovom videu stanovnici regije Kursk veselo pozdravljaju ruske vojnike koji odlaze pljačkati, silovati i ubijati Ukrajince', piše u opisu videa.

Na snimci se vidi narod koji maše zastavama i navija - jedan iz mase nosi trenirku s natpisom SSSR na leđima, a tu je i dijete koje maše ruskim vojnicima odjeveno u kopiju uniforme.

Putin je trenutno fokusiran na istok Ukrajine, što bi mogao biti pokušaj da pro-ruske separatističke pokrajine osvoji prije 9. svibnja - kada Rusija obilježava Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom 1945. - kako bi uspjeh mogli proslaviti na godišnjoj paradi u Moskvi.

Nove satelitske snimke tvrtke Maxar Technologies objavljene u nedjelju ujutro pokazuju gotovo 13 kilometara dugu kolonu artiljerije kako gmiže kroz grad Veliki Burluk, a prema analitičarima, kreće prema Lugansku i Donecku.

Ruske snage povukle su se prošlog tjedna s ključnih pozicija oko Kijeva uslijed snažnog ukrajinskog otpora i vjeruje se kako rade na pregrupiranju radi velike nove ofenzive na Donbas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:30