TAPKANJE U MRAKU

MISTERIJ BOEINGA 'Čak i ako uspiju naći crnu kutiju, s nje je vjerojatno izbrisano sve važno'

Iz SAD-a bi 5.travnja trebao stići uređaj pomoću kojeg bi trebalo biti lakše detektirati crnu kutiju
 Twitter / AFP

Krucijalni trenuci pada zrakoplova Malaysia Airlinesa MH370 možda nikada ne budu razjašnjeni jer brojni stručnjaci smatraju kako je crna kutija na kojoj su zabilježeni detalji najvjerojatnije potpuno uništena te da su podaci o nesreći potpuno izbrisani.

Iz SAD-a bi 5. travnja trebao stići uređaj pomoću kojeg bi trebalo biti lakše detektirati crnu kutiju. Ova pomoć stiže čak 28 dana nakon nesreće.

David Barry, specijalist za avijaciju sa Sveučilišta Cranfield kazao je za Telegraph kako signal s crne kutije može biti moguć još 10 dana nakon pada, ali nakon toga počinje slabjeti.

- Sumnjam da će je uspjeti pronaći. To bi moglo potrajati godinama. Radi se o izuzetno velikim dubinama i ogromnom području. Čak i da je pronađu, podaci koji nas najviše zanimaju, oni o trenutku kada je izgubljen kontakt s kontrolom leta, gotovo sigurno su izbrisani, kazao je.

Crna kutija snima neprekidno, ali memorije ima dovoljno za nekoliko sati materijala tako da sve što je snimljeno prije u jednom trenutku bude izbrisano.

Problem je i činjenica da su komunikacijski uređaju prije pada onesposobljeni što također utječe na zapise na crnoj kutiji.

I dok se potraga nastavlja, u SAD-u je u tijeku sastavljanje multimilijunske sudske tužbe protiv Malaysia Airlinesa i Boeinga. Tvrtka koja predstavlja obitelji poginulih zahtjeva od kompanije da im da sve podatke o zrakoplovu jer smatraju kako je moguće da je Boeing 777 imao neke greške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:25