NEVJEROJATNA TEORIJA

MISTERIJ BOEINGA 'Slučajno su ga projektilom pogodili Amerikanci, a sada sve skrivaju'

TO GO WITH AFP STORY BY JESSICA LOPEZ ESCURE An employee of the SIM Aviation Group, an aviation training organization, checks various controls aboard a flight simulator for Boeing 767-300ER and 757-200 at a training center in Roissy-en-france, near Roissy airport on April 7, 2014. Rental professionnal flight simulators, which cost between 10 and 15 million euros, are now open to the public for an experience worth 360 euros. AFP PHOTO / ERIC PIERMONT
 ERIC PIERMONT/AFP

Ni dva i pol mjeseca nakon nestanka malezijskog Boeinga s 239 putnika i članova posade objavljena je prva knjiga o tom najvećem misteriju u povijesti zrakoplovstva. Napisao ju je britanski skriboman Nigel Cawthorne, a naslov mu se sam nametnuo - 'Let MH370: Misterij'.

Autor u knjizi iznosi dosad nepoznatu teoriju o nestanku Boeinga 777. Tvrdi da je pao nakon što je sasvim slučajno pogođen projektilom ispaljenim tijekom vojnih vježbi američkog i tajlandskog ratnog zrakoplovstva. Sve nakon toga je, tvrdi Cawthorne, velika zavjera.

Potraga je, prema njemu, iz Južnog kineskog mora namjerno prebačena na jug Indijskog oceana kako bi se sakrili bilo kakvi tragovi nesreće. Dodaje i da sudbina putnika na kobnom letu gotovo sigurno nikada neće biti u potpunosti razjašnjena svjetskoj javnosti i članovima obitelji nestalih.

'Jesu li umrli bezbolno, nesvjesni vlastite sudbine? Ili su umrli u strahu, u zapaljenoj olupini koja leti prema tlu dok njome upravlja neki luđak?', sipa pitanja Cawthorne, a zatim iznosi spomenutu teoriju o slučajnom obaranju projektilom i namjernom zataškavanju svega.

Autor u knjizi opisuje i kako je jedan radnik na naftnoj platformi vidio zapaljeni avion baš negdje u trenutku kad je letjelici isključen transponder. Ta platforma se nalazi u relativnoj blizini područja na kojemu su početkom ožujka Amerikanci i Tajlanđani s vojnicima iz nekih drugih država navodno izvodili vojne vježbe.

Nadalje, Cawthorne tvrdi da su države sudionice vježbe namjerno preusmjerile potragu na južni dio Indijskog oceana. 'Uostalom, na jugu Indijskog oceana nije pronađena olupina, što je samo po sebi sumnjivo', piše i zaključuje da s obzirom na količinu dezinformacija koje su dosad kolale o nestalom avionu treba biti skeptičan.

Dosad je na knjigu reagirala obitelj Roda Burrowsa iz australskog Brisbanea, koji je na popisu putnika nestalog aviona. 'Pa tu nema nikakvih odgovora', rekla je njegova majka Irene, izražavajući nevjericu da je tako brzo izdana knjiga o tako svježem događaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:51