VENDETA IZRAELACA

Misterij iz sobe 230: Pročitajte rekonstrukciju Mossadove operacije Plasma Screen

Glavni dobavljač oružja za Hamas u Dubaiju je platio zločin star 20 godina, ubojstvo izraelskog vojnika u pustinji. Agenti ništa nisu prepustili slučaju i pobrinuli su se za savršenu krinku, to jest dokumente, perike te sobu nasuprot mete
 AFP

DUBAI - Posljednja operacija upisana u javnu povijest izraelske tajne službe Mossad bila je operacija Plasma Screen - ubojstvo glavnog Hamasova nabavljača oružja Mahmuda al-Mabhuha . Iako je misija uspješno izvršena 19. siječnja 2010. u sobi 230 dubajskog hotela Al Bustan, godinu dana poslije zbog nje je otpušten šef Mossada Meir Dagan. Cijelu misiju, do najmanjih senzacionalnih detalja, jedne od najučinkovitijih špijunskih službi na svijetu mediji su, naime, dobili na pladnju.

Kodno ime

Mahmud al-Mabhuh, meta, na listu za odstrel zapisan je 1989. nakon što je u oteo i ubio izraelskog vojnika. Osveta ga je stigla, iako 20 godina poslije, a njemački Spiegel jučer je objavio zanimljivu rekostrukciju ubojstva. U operaciji Plasma Screen, što je bilo kodno ime za al-Mabhuha, sudjelovalo je 27 agenata. U Dubai su stigli 18. siječnja iz nekoliko europskih destinacija, noseći britanske, irske, francuske, australske i jednu njemačku putovnicu s identitetima stvarnih ljudi.

Obradili ključanicu

Jedna od ekipa u koje su agenti bili podijeljeni čekala je metu na aerodromu. Drugo dvoje ga je pratilo do hotela. Tamo su, pak, dvojica agenata s teniskim reketima već čekala i ušla s njim u dizalo. Bilo je oko 14 sati 19. siječnja. Nakon što su operativci saznali u kojoj je sobi, broj su poslali kolegi koji je nazvao hotel i rezervirao sobu nasuprot al-Mabhuhove. Dvadesetak minuta poslije meta je napustila hotel. Jedan od agenata ga je pratio. Ubojice, dva para agenata, svi muškarci sa šiltericama, s vrećicama iz trgovina ušli su u hotel u 18.34. U 20 sati navečer šest agenata zauzelo je pozicije za finale. Jedan od Mossadovih stručnjaka već je obradio ključanicu al-Mabhuhove sobe da u nju može ući četvero atentatora.

Dva agenta, žena i muškarac, vrzmali su se po hodniku pazeći da ne bude neželjenih namjernika. Oboje su nosili perike. Muškarac je bio odjeven u uniformu zaposlenika hotela. Ekipa je u jednom trenutku odstranila potencijalni problem - gosta hotela koji je zalutao u hodnik. U 20.24, kad se al-Mabhuh vratio, sve je bilo spremno. Hamasov čovjek nosio je vrećicu s novim cipelama koje je kupio i nije obratio pažnju na zaposlenika s brkovima niti mu je palo na pamet da je žena koja je upravo prolazila hodnikom šetala gore-dolje već pola sata.

Potencijalni problem

Mabhuh je ušao u sobu. Jedini znakovi borbe, otkriveni dan kasnije s tijelom, bili su oštećeni okviri kreveta. U 20.46 prvo dvoje ubojica ušlo je u lift, očito napumpani adrenalinom, kako je zabilježila kamera, a jedan od njih još je imao gumenu rukavicu. Agenti su hotel napustili u parovima i odvezli se na aerodrom, posljednji od njih prošao je kroz predvorje razgovarajući vukući kofer na kotačiće. Idući dan ubijenog su pronašle sobarice. Trebalo je tjedan dana da šef policije u Dubaiju sazna da je Hamasov operativac ubijen njemu pred nosom, no pobrinuo se za osvetu.

Mossadove vendete po svijetu

Argentina, 1960:

Nacist Adolf Eichmann uhićen je u svibnju 1960. i na suđenju u Jeruzalemu osuđen na smrt.

Njemačka, 1962:

Napadi Mossada na njemačke inženjere koji su radili na egipatskom raketnom programu. Jedan je nestao, na jednog je izvršen prepad, treći je preživio dva napada bombom. 1Munchen, 1972:

Nakon napada na izraelske sportaše na Olimpijskim igrama u Münchenu - Crni rujan, Mossad pronalazi navodne operativce i likvidira desetke njih.

Rim, 1972:

Palestinski pjesnik Wael Zwaiter ubijen je sa 12 hitaca. Poslije se saznalo da je u najgorem slučaju bio tek simpatizer Crnog rujna.

Pariz, 1973:

Irački pravnik Basil al-Kubaissi ubijen je nakon što je bio kod prostitutke.

Beirut, 1973:

Izraelski specijalci ubili su tri visokopozicionirane osobe u PLO-u i to je šokiralo arapski svijet.

Lillehammer, 1973:

Marokanski konobar Ahmed Bouchiki postao je žrtva zamjene identiteta. Mossad ga je ubio misleći da je bio šef napada u Münchenu.

Beirut, 1979:

Ali Hasan Salameh, poznat kao Crveni princ, raznesen u automobilu s četiri tjelohranitelja zbog Crnog rujna.

Tunis, 1988:

Ubijen Kalil al-Wazir, ‘Abu Džihad’, vojni šef PLO-a.

Pariz, 1992:

Pred hotelom ubijen Atef Bseiso zbog Crnog rujna, posljednji.

Malta, 1995:

Palestinski liječnik i osnivač Islamskog džihada, Fathi Šakaki, ubijen.

Jordan, 1997:

Propao planirani pokušaj trovanja vođe Hamasa Kaleda Mašala.

Šef policije u Dubaiju nije znao za Mossad

Nakon što je postalo jasno da se dogodilo ubojstvo, šef policije u Dubaiju, Dahi Khalfan Tamim, pokrenuo je istragu čiji su rezultati otkriveni u bombastičnoj prezentaciji za medije. Istražitelji su prvo napravili listu svih osoba koje su ušle u Dubai nedugo prije ubojstva i napustile emirat nedugo potom.

Imena su uspoređena sa svima koji su Dubai posjetili i ranijih godina kad je u Dubaiju bio Mabhuh. Imena su uspoređena s listom gostiju hotela i snimkama s 1000 nadzornih kamera iz hotela, aerodroma i shopping centara. Počinitelji koji nisu identificirani na taj način otkriveni su preko prepaid kartica Payoneer koje je koristila većina agenata te kontakt broja u Austriji koji su svi koristili.

Tamim je najprije vjerovao da se radi o ubojstvu među sukobljenim palestinskim grupama, a tek je kasnije otkrio da je riječ o Mossadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:53