POSADA KANIBALA?

MISTERIJ KOJI JE OPSJEDAO GENERACIJE Pronašli olupinu povijesnog broda nestalog 1846. godine

MONTREAL - Kanada je pronašla olupinu jednog od dva broda britanskog istraživača Sir Johna Franklina koji je nestao u Arktičkom oceanu 1846., objavio je u utorak kanadski premijer Stephen Harper o otkriću koje je riješilo povijesnu tajnu i ojačalo kanadske argumente za suverenitet nad Sjeverozapadnim prolazom.

"Iako još ne znamo je li riječ o brodu Erebus ili Terror, imamo dovoljno informacija da potvrdimo autentičnost. Potvrdili smo otkriće u nedjelju 7. rujna 2014. pomoću autonomnog podmorničkog vozila", rekao je Harper, prenosi agencija AFP.

Franklinova "istraživanja prije gotovo 200 godina postavila su temelje suvereniteta Kanade u Arktiku", dodao je.

Od 2008., arheolozi iz nacionalne ustanove Parcs Canada i obalne straže provele su šest velikih istraživačkih kampanja u potrazi za brodovima nestalim u Franklinovoj ekspediciji.

Erebus i Terror bili su ponos tadašnje britanske mornarice, opremljeni parnim motorom, grijanjem i ojačanim pramcem.

Pod zapovjedništvom Sir Johna Franklina i kapetana Francisa Croziera, brodovi su isplovili 19. svibnja 1845. sa 134 članova posade put Sjeverozapadnog prolaza.

Zarobljena u ledu godinu i pol dana posada je ostala bez hrane. Poruka iz 1859. otkrila je da su John Franklin i 23 druga člana posade bila mrtva 11. lipnja 1847., u neobjašnjenim okolnostima.

Tajna nestanka brodova opsjedala je generacije Kanađana, a misterij su poticale i priče domaćeg stanovništva Inuita da je bilo kanibalizma među očajnom posadom, piše Reuters.

Dana 22. travnja 1848., brodove je napustilo 105 preživjelih i zaputilo se prema kopnu. Nijedan nije preživio. Dva broda progutao je led.

Olupina je otkrivena u tjesnacu Victoria.

Harper je najavio da će se nastaviti potraga za olupinom drugog broda.

Globalno zatopljenje ubrzano otapa arktički led i otvara mogućnost da bi se brodovi između Tihog i Atlantskog oceana mogli koristiti Sjeverozapadnim prolazom. Kanada polaže pravo na suverenitet prolaza, što Sjedinjene Države ne priznaju i tvrde da je prolazi u međunarodnim vodama, piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 16:23