LIKVIDIRALA GA MAFIJA?

MISTERIJ KOJI NIKADA NEĆE BITI RIJEŠEN: TKO JE UBIO JIMMYJA HOFFU? FBI će još dva dana tragati za tijelom nestalog sindikalnog moćnika

 AFP

DETROIT - Istražitelji FBI-ja još će dva dana na lokaciji u predgrađu Detroita tragati za tijelom nekadašnjeg šefa moćnog američkog sindikata vozača kamiona Jimmyja Hoffe , čiji je nestanak 1975. i dalje jedna od najvećih američkih zagonetki iako se pretpostavlja da ga je likvidirala mafija.

Agenti FBI-ja u ponedjeljak su počeli prekapati polje u Oaklandu, u Michiganu, pošto su dobili informaciju ostarjelog, ali dobro poznatog mafijaša Anthonyja Zerillija da je Hoffa tamo zakopan.

Polje se nalazi tridesetak kilometara sjevernije od restorana u kojem je tada 62-godišnji Hoffa zadnji put viđen živ u srpnju 1975. U prva dva dana iskapanja i potrage u kojoj je sudjelovao i pas obučen za traženje leševa, ostaci Jimmyja Hoffe nisu pronađeni. FBI je najavio da će proširiti mjesto potrage i nastaviti još barem dva dana.

Po Zerillijevom svjedočenju, mafijaši su izvukli Hoffu iz automobila posve zavezanog i začepljenih usta, onesvijestili ga udarcem lopatom i zatim živog zakopali ispod cementnog poda štaglja koji se tada nalazio na tom polju.

Iako zasad nisu pronašli ništa što bi mogli poslati u laboratorij na ispitivanje, istražitelji su zadržali optimizam. Mjesni šerif Michael Bouchard kazao je da u na polju pronašli komadić betona što moglo potvrditi Zerillijevu priču.

Jimmy Hoffa vodio je od 1957. do 1971. moćni sindikat Teamstera, tada uglavnom sastavljena od vozača kamiona, kojem je danas članstvo puno šire i obuhvaća radnike i birokrate iz privatnog i javnog sektora. Godine 1967. osuđen je na 13 godina zatvora zbog prijevara i podmićivanja, a kontrolu nad sindikatom izgubio je 1971. u sklopu nagodbe o pomilovanju s tadašnjim predsjednikom Richardom Nixonom. U vrijeme njegova predsjedanja Teamsteri su postali najveći sindikat u SAD-u s 1,5 milijuna članova.

Nestao je u trenutku kada je pokušavao povratiti kontrolu nad sindikatom i vlasti smatraju da su ga ubili pripadnici organiziranog kriminala, s kojima je Hoffa bio povezan od samih početaka djelovanja u Teamsterima. Legalno je proglašen mrtvim 1982.

Njegov nestanak, a posebno mjesto posljednja počivališta, jedna je od najvećih američkih zagonetki i izvor brojnih teorija, od onih da je zakopan ispod travnjaka stadiona Giantsa u New Jerseyju, ili ispod temelja zgrade General Motorsa u središtu Detroita, do toga da je bačen u močvare Evergladesa na Floridi.

Sindikat kojem je nekad bio na čelu sada vodi njegov sin James.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:28