POVJERLJIVI PODACI

Misterij nestalih laptopa: Rulja koja je provalila u Kongres ukrala računala s državnim tajnama?

Kako bi se zaštitili, djelatnici Kapitola brzo su pojurili u skloništa, ostavljajući brojne uređaje lako dostupne kradljivcima
Pristalica Donalda Trumpa u uredu Nancy Pelosi
 Saul Loeb/AFP

Najmanje dva računala ukradena su iz američkog Kapitola tijekom nasilnih prosvjeda Trumpove rulje u srijedu. Kako navodi britanski The Guardian, jedno je računalo ukradeno i iz ureda predsjednice Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi. To je ozbiljno zabrinulo američke sigurnosne službe koje strahuju da bi se lopovi mogli domoći tajnih dokumenata i povjerljivih podataka.

Iz njezina su ureda potvrdili da je ukradeno jedno računalo koje se koristilo za prezentacije, no nisu rekli je li na računalu bilo kakvih osjetljivih informacija.

Drugo računalo ukradeno je iz ureda oregonskog demokratskog senatora Jeffa Merkleya.

Državni tužitelj Michael Sherwin poručio je kako krađe računala potencijalno predstavljaju ugrozu nacionalne sigurnosti. Guardian ističe kako su krađe računala bile prva briga obavještajaca nakon što je rulja, inspirirana Donaldom Trumpom, upala u zgradu.

Kako bi se zaštitili, djelatnici Kapitola brzo su pojurili u skloništa, ostavljajući brojne uređaje lako dostupne kradljivcima. Fotografije koje su sami prosvjednici objavili svjedoče kako su imali puni pristup računalima u jednoj od najvažnijih institucija SAD-a, uključujući i računalu Pelosi na kojem je ostao otvoren pretinac elektroničke pošte.

- To bi mogla biti smrtna opasnost - kazao je vodeći stručnjak za informatičku sigurnost Brandon Hoffman. Dodaje kako je vrlo vjerojatno da su se na laptopu Nancy Pelosi nalazili važni dokumenti i pristupne šifre, a drugi se informatičari brinu jesu li prosvjednici instalirali štetne programe na računalo kojim bi mogli zaraziti ostale uređaje na Kapitolu, piše Guardian.

Podsjećaju kako su se SAD već suočile s teškim ruskim upadom u informatičke sustave, pri čemu je pogođeno najmanje deset važnih američkih institucija, te se pribojavaju da bi do takvog scenarija moglo ponovno doći nakon ovotjednih prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:37