ŠEF AVIOKOMPANIJE

MISTERIJ NESTALOG BOEINGA 'Nije pao u Indijski ocean, a u trenu nestanka nije bio na autopilotu'

TO GO WITH AFP STORY BY JESSICA LOPEZ ESCURE An employee of the SIM Aviation Group, an aviation training organization, checks various controls aboard a flight simulator for Boeing 767-300ER and 757-200 at a training center in Roissy-en-france, near Roissy airport on April 7, 2014. Rental professionnal flight simulators, which cost between 10 and 15 million euros, are now open to the public for an experience worth 360 euros. AFP PHOTO / ERIC PIERMONT
 ERIC PIERMONT/AFP

Više od pola godine nakon misterioznog nestanka Boeinga Malaysia Airlinesa na letu MH370, još uvijek nema konačnog odgovora na to što se dogodilo. Iako se mjesecima pretražuje Indijski ocean i njegovo dno kako bi se pronašli ostaci zrakoplova, još uvijek nema nikakvih tragova.

Povodeći se tim, šef zrakoplovne kompanije Emirates Tim Clark izjavio je kako on ne vjeruje da se nestali Boeing uopće srušio u Indijski ocean.

U razgovoru za Der Spiegel također je rekao kako smatra da zrakoplov u trenutku nestanka nije bio na autopilotu.

- Po mom mišljenju, zrakoplov je bio pod kontrolom, vjerojatno do samog kraja - tvrdi Clark.

Njegovo mišljenje kosi se s dosadašnjim spoznajama prema kojima je zrakoplov bio na autopilotu sve do nestanka goriva i pada u južno dio Indijskog oceana.

- Svaka se sekunda leta mora istražiti, sve do, teoretski, pada u Indijski ocean, za što u stvari još nisu pronađeni tragovi - rekao je Clark.

- Iz našeg iskustva znamo da ako zrakoplov padne u vodu, uvijek bude nekakav trag. Za sada nismo vidjeli niti jednu stvar koja bi ukazala da se zrakoplov nalazi tamo gdje se govori, osim elektroničkog signala kojeg je zabilježio satelit, a njega također dovodim u pitanje - kaže šef Emiratesa koji je postao sumnjičav potpunim iščeznućem zrakoplova zbog čega je pozvao na transparentniju istragu.

- U potpunosti sam nezadovoljan istragom. Trebali bismo do najsitnijih detalja znati tko je sve bio u zrakoplovu, što neki očito znaju. Također, moramo znati što se nalazilo u prtljažnom prostoru zrakoplova - dodao je Clark.

Šef Emiratesa potegnuo je i pitanje uređaja za praćenje zrakoplova. On tvrdi kako Boeing 777, među kojima je i model koji je nestao na letu MH370, ima jednu od najnaprednijih komunikacijskih platformi, ali prema njemu ti uređaji ne bi smjeli biti pod kontrolom pilota.

- Njegovo isključivanje nije jednostavno, a naši piloti nisu istrenirani za to. Ipak, na letu MH370, ovaj je uređaj nekako isključen i to do tog stupnja da ga se sa zemlje nije moglo pratiti - rekao je Clark.

Podsjetimo, sedam mjeseci nakon nestanka zrakoplova još uvijek nije poznata sudbina 239 osoba koje su bile na njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 01:19