PROTURJEČNE INFORMACIJE

MISTERIJ PADA AVIONA U AFGANISTANU Talibani se hvale da su ga oborili i da je bio pun američkih vojnika, u Pentagonu ništa ne žele komentirati

Talibani
 NurPhoto / AFP

Talibani su objavili da su oni srušili zrakoplov američke vojske u središnjoj afganistanskoj pokrajini Gazni ranije u ponedjeljak i da su sve osobe u njemu poginule.

"Zrakoplov, koji je bio u misiji obavještajnog izvida, srušen je u području Sao Kela u okrugu Deh Yak u pokrajini Gazni", rekao je Zabihulah Mudžahid, glasnogovornik talibana.

Sve osobe u zrakoplovu, uključivo visoke časnike, poginule su, rekao je Mudžahid.

Ranije u ponedjeljak visoki dužnosnik obrane zadužen za istragu rekao je da nijedan američki državljanin nije poginulo u zrakoplovu i dodao da još istražuju uzrok nesreće.

Nitko iz američke vojske nije bio dostupan za komentar, dodaje Reuters.

Informacije o srušenom zrakoplovu neprecizne su i oprečne pa se tako govorilo o padu putničkog zrakoplova, s time da se nije znalo kojoj kompaniji pripada niti koliko je u njemu bilo putnika.

Najprije je bilo rečeno da se radi o zrakoplovu državne afganistanske kompanije Ariana Airlines, ali je glavni direktor kompanije to demantirao.

Agencija France presse također je u ponedjeljak poslije podne prenijela izjavu talibana o padu zrakoplova, ali ne i to da su oni preuzeli odgovornost za rušenje.

Okrug Deh Jaka većinom je pod kontrolom talibana, te se nalazi nekoliko stotina kilometara južno od Kabula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2022 11:52