SUMNJIVE EKSPLOZIJE

Misterij sabotaže Sjevernog toka: ‘Jedino se zna da u diverziju nije umiješan Spužva Bob‘

Sumnja na diverziju pada na sve zainteresirane strane

Sjeverni tok/Vladimir Putin

Što se stvarno dogodilo, u mutnim vodama Baltičkog mora, na cijevima megaplinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 još uvijek je misterij. Uglavnom, sve su strane više-manje složne da je riječ o diverziji, a Vladimir Putin čak govori o "činu međunarodnog terorizma bez presedana".

Iako je ruski predsjednik rekao da su eksplozije na plinovodima, kako precizira moskovski Komersant, "djelo ruku Anglosaksonaca" ciljajući na SAD i Veliku Britaniju, Putinov prvi obavještajac i sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev rekao je kako "Rusija ne raspolaže podacima da su zapadne tajne službe umiješane u diverzije na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2", premda je u nastavku izjave rekao "da su se u prošlosti zapadne obavještajne službe bavile diverzijama na plinovodima", ali nije ulazio u detalje - tko, kada i gdje.

Američki predsjednik Joe Biden odbacio je Putinove optužbe, nazivajući ih dezinformacijom i neistinom. Istodobno, njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser pozvala je na osnivanje zajedničke njemačko-švedsko-danske istražne komisije - Joint Investigation Team - koja bi istražila što se stvarno dogodilo, s obzirom na to da je do eksplozija došlo u teritorijalnim vodama tih triju država, koje su uključene u projekt Sjeverni tok. Iz Moskve su odmah reagirali na tu inicijativu, rekavši da bi i Rusija morala biti uključena u istragu jer je "plinovod njezin".

Ambasador Rusije u UN-u Vasilij Nebenzja rekao je da bez sudjelovanja Rusije u istrazi ona neće biti objektivna. Inače na tom području vojni brodovi Njemačke, Danske, Švedske i Poljske počeli su zajedničke ophodnje.

Neki poljski izvori navode da su se diverzije mogle izvesti pomoću dronova, ali nisu navodili čiji bi oni mogli biti. Sumnja na diverziju pada na sve zainteresirane strane, a Deutsche Welle ironično tvrdi da se sa sigurnošću može reći da jedini koji nisu umiješani u diverziju su Spužva Bob i Patrik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:14