JE LI UBIJEN?

MISTERIJ SMRTI JASERA ARAFATA Rezultati laboratorijskih testova otkrivaju je li palestinski vođa otrovan

Komisija koja istražuje uzroke i okolnosti smrti nekadašnjeg palestinskog vođe Jasera Arafata jučer je u Ženevi od švicarskog laboratorija dobila rezultate testa njegovih posmrtnih ostataka. Rezultate će, kazano je, prvo proučiti, a potom će o njima izvijestiti javnost. Arafat je 2004. umro u vojnoj bolnici u predgrađu, uzrok njegove smrti nikada nije utvrđen.

Mnogo je teorija što se zapravo dogodilo i od čega je podlegao Arafat, među kojima i ona da ga je otrovao Izrael, što Tel Aviv niječe.

Na njegovoj odjeći koju je dala Arafatova udovica Suha Arafat lani su u jednom švicarskom laboratoriju pronađeni tragovi polonija 210, smrtonosnog radioaktivnog izotopa.

Nedugo potom uzeti su i uzorci s Arafatova tijela, iz grobnice u Ramallahu. Iako su neki palestinski političari tražili, Arafatova udovica neposredno nakon smrti nije dozvolila da se napravi obdukcija.

Pitanje je hoće li se ikada saznati od čega je umro Arafat. Među ostalim, stručnjaci su upozorili da se polonij brzo razgrađuje te da je moguće prošlo previše vremena da bi rezultat bio vjerodostojan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:47