PRONALAZAK

MISTERIJ SUDBONOSNOG DOKUMENTA Policija u BiH u stanu u Palama našla izgubljeni original Daytonskog sporazuma, doznalo se tko ga je skrivao

 Reuters, Hanza Media

Pripadnici Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske pritvorili su Željka Kuntoša u Palama, nakon što su pretresli njegov stambeni objekt i pronašli originalnu verziju Daytonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, javlja RTRS. Kuntoš je uhićen, kako se navodi, zbog "postojanja mogućnosti trgovine utjecajem i zloupotrebe".

Uhićeni je bivši član osiguranja, odnosno vozač nekadašnjeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića.

Daytonski sporazum je potpisan 1995. u američkoj zrakoplovnoj bazi Wright-Patterson pokraj Daytona, nakon pregovora između bosanske, hrvatske i jugoslavenske delegacije koje su vodili Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević. Sporazum je i formalno sklopljen 14. prosinca u Parizu.

2008. je otkriveno da su originalni primjerci ovog povijesnog dokumenta nestali i u Srbiji i u BiH. Na sreću, Francuska čuva svoj primjerak u arhivi i već godinama šalje ovjerene kopije na zahtjev Beograda ili Sarajeva. Original je sačuvala i Hrvatska.

Šef kabineta ministra vanjskih poslova Srbije iz 1995. godine Vlado Nadeždin ispričao je novinarima beogradskog dnevnog lista Politika da je on osobno poslije potpisivanja odnio srpski primjerak Daytonskog sporazuma u tadašnje Ministarstvo vanjskih poslova, ali 2008. tog dokumenta tamo više nije bilo.

Također, početkom 2008. Željko Komšić, u to vrijeme predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na sjednici tročlanog Predsjedništva upozorio je da je iz arhive Predsjedništva BiH nestao originalni primjerak Daytonskog sporazuma, kojeg je u Sarajevo osobno donio Alija Izetbegović.

Hrvatski primjerak Daytonskog sporazuma čuva se u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:24