ENIGMA

MISTERIJ TOKSIČNE IZMAGLICE ZBOG KOJE SU EVAKUIRALI POPULARNU PLAŽU Ljude su peckale oči, neke je boljelo grlo, dio je povraćao, a nitko ne zna zašto

 
Plaža Birling Gap pokraj Eastbournea u Istočnom Sussexu
 Profimedia, Press Association

Misteriozna izmaglica na obali Istočnog Sussexa u Velikoj Britaniji izazvala je peckanje u očima, bol u grlu i čak povraćanje kod više desetaka osoba koje su u nedjelju otišle na plažu, piše britanski Guardian. Zbog neugodnih simptoma kod većeg broja osoba u nedjelju je evakuirana i plaža Birling Gap pokraj Eastbournea.

Lokalni dužnosnici rekli su da ne znaju što je uzrok izmaglice, niti od čega je sastavljena. Stručnjaci su pak iznijeli niz mogućnosti, koje variraju od slučajnih ispusta od strane kompanija koje se bave procesiranjem otpadnih voda do toksina nastalih zbog cvjetanja mora, to jest naglog razmnožavanja algi ili cijanobakterija.

David Slater sa Strojarskog fakulteta na Sveučilištu Cardiff smatra da je do incidenta došlo zbog lokalnog "izvora":

- Prema mojem iskustvu u nadzoru tvrtki koje se bave vodama, neplanirana ispuštanja nisu rijetka.

No, iz tvrtke Southern Water koja se bavi skupljanjem i procesiranjem javnih otpadnih voda kažu da nema dokaza da je izmaglica povezana s otpadnim vodama.

- Sva naša postrojenja u tom području nalaze se pod stalnim nadzorom i sve radi normalno - rekla je za Guardian glasnogovornica tvrtke, dodajući da tvrtka u svom radu ne koristi klor za koji su mnogi posumnjali da je uzrok izmaglice.

Profimedia, Press Association
Plaža Birling Gap pokraj Eastbournea u Istočnom Sussexu

Iz vatrogasne službe Istočnog Sussexa su pak rekli da su vrlo male šanse da je otrovna supstanca klor, iako su neki očevici rekli da su osjetili miris sličan onome iz bazena. S njima se ne slaže Alastair Hay, profesor toksikologije okoliša na Sveučilištu Leeds. Budući da je izmaglica bila blizu tlu, on smatra da je bila sastavljena od plina koji je teži od zraka, dodajući da se klor uklapa u tu sliku, a pritom dokazano iritira oči.

No, ima i drugih teorija. Profesor sa Sveučilišta Southampton, dr. Simon Boxall, smatra da je moguće kako su izmaglicu uzrokovali aerosoli (tekuće čestice raspršene u plinu) toksina koji su nastali cvjetanjem mora. On je istaknuo da su vremenski uvjeti pogodni za takvu pojavu.

- Ti toksini bi mogli izazvati probleme s disanjem i iritaciju, naročito kod ljudi koji pate od astme - rekao je Boxall, koji je ipak istaknuo da njegova teorija i nije toliko izgledna.

I dok znanstvenici pokušavaju dokučiti što je izazvalo izmaglicu, koju su u britanskim medijima neki nazvali i oblakom, nije jasno tko istražuje njezinu pojavu. Niti Agencija za okoliš, niti Odjel za okoliš, hranu i ruralne poslove nisu uključeni u incident te su novinare Guardiana usmjerili na vatrogasne i policijske službe Sussexa. Iz njih su pak rekli da pojavu izmaglice više ne istražuju.

Iz policije su rekli da je istragu preuzela Obalna straža i da oni misle kako je izmaglicu uzrokovao neki brod koji je prolazio pokraj obale. No, niti to se ne može potvrditi, naročito kad još uvijek nije poznato od kojih je čestica izmaglica bila sastavljena.

Dok se to ne otkrije, otrovna izmaglica ili otrovni oblak i dalje ostaje misterij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:49