VRTE SE SCENARIJI

Misterij tragedije u Brovariju: O uzrocima se tek nagađa, a sad se pojavila ozbiljna nova sumnja

Pokrenuta je istraga o tragediji kako bi se utvrdilo je li "riječ o sabotaži, kvaru helikoptera ili kršnju protokola".

Pad helikoptera u pregrađu Kijeva

 Sergei Supinsky/Afp

Najmanje 14 ljudi poginulo je u srijedu u padu helikoptera ukrajinske državne službe za izvanredne situacije (SES) u kojem se nalazio ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski s najbližim dužnosnicima, prema zadnjim dostupnim podacima.

Iako su kružile brojke da je poginulo čak 18 ljudi, među kojima troje djece, broj žrtava ipak je nešto manji. U nesreći je ozlijeđeno 25 ljudi, među kojima 11 djece. Tragedija se dogodila u 8.20 sati, u vrijeme kada roditelji obično ostavljaju djecu u vrtiću.

Monastirski je letio na prvu crtu bojišnice, u pravcu Harkiva, no helikopter Super Puma EC-225 se srušio u gradu nedaleko od Kijeva.

U padu helikoptera na područje dječjeg vrtića u gradu Brovariju poginulo je jedno dijete, a na mjestu nesreće je odmah izbio požar koji je zahvatio obližnji neboder i tri automobila.

Ukrajinske vlasti već su pokrenule istragu o tragediji kako bi se utvrdilo je li "riječ o sabotaži, kvaru helikoptera ili kršenju sigurnosnih protokola pri letenju". Ne spominje se mogućnost ruskog raketnog napada, a u blizini nisu pronađeni ostaci projektila. Međutim, nijedan scenarij se ne isključuje. Pomoć u istrazi uzroka nesreće ponudila je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

image

Vrtić oštećen u padu helikoptera

Sergei Supinsky/Afp
image

Vrtić oštećen u padu helikoptera

Sergei Supinsky/Afp

Zanimljiva je izjava glasnogovornika zračnih snaga Ukrajine Jurija Ihnjata, kojega prenosi Reuters.

- Prerano je govoriti o uzrocima nesreće. Nažalost, nebo ne oprašta pogreške, rekao je dodajući da bi istraga mogla potrajati tjednima.

Dok je poznato da je helikopter prevozio državne dužnosnike na prvu crtu bojišnice, nije poznata ruta kojom se letjelica kretala prije pada jer su podaci s uređaja za praćenje bili blokirani kako bi se izbjegla detekcija, prenosi BBC.

Također nije poznato na kojoj visini je letio helikopter prije nego što je upao u nevolje, no BBC-jev dopisnik James Waterhouse tvrdi da helikopteri koji lete prema prvoj liniji fronte često lete nisko kako ih onemogućili neprijatelja da ih otkrije.

Uz Monastirskog (42), poginuli su i njegov zamjenik Jevhen Jenin te državni tajnik u ministarstvu Jurij Lubkovič. Monastirski je najviši ukrajinski dužnosnik koji je poginuo otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Njegova pogibija predstavlja veliki gubitak za kijevski režim jer je imao istaknutu ulogu u ratu. Ministar unutarnjih poslova, između ostalog, nadzire policiju i hitne službe te spasilačke akcije nakon raketnih napada i u razminiranju. Bio je politički saveznik predsjednika Volodimira Zelenskog i prije nego što je preuzeo dužnost te je bio član Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

image

Pad helikoptera u pregrađu Kijeva

Sergei Supinsky/Afp
image

Pad helikoptera u pregrađu Kijeva

Sergei Supinsky/Afp

Vlada je već imenovala šefa nacionalne policije Ihora Klimenka vršiteljem dužnosti ministra unutarnjih poslova.

Gotovo devet sati trajala je spasilačka operacija nakon tragedije. Pad helikoptera izazvao je požar, koji je proširio na šire područje između zgrade vrtića i nebodera, vjerojatno zbog prolivenog goriva. Stanari iz obližnjih zgrada tvrde da su vidjeli helikopter kako gori te kruži iznad područja prije nego što se sunovratio na tlo. Neki tvrde da je uzrok nesreće bila gusta magla.

Vitalij (56) je vidio helikopter kako pada u dvorište vrtića. Na fotografijama se vidi olupina letjelice zgužvana uz stambeni blok, a lopatice rotora tik uz ulaz u zgradu.

image

Pad helikoptera u pregrađu Kijeva

Sergei Supinsky/Afp

Iznad opožarenog ulaza u vrtić je velika rupa široka nekoliko metara.

U trenutku pada letjelice nastala je panika. Roditelji su zazivali imena svoje djece. Jedna je majka nekoliko minuta prije nesreće ostavila svoju curicu u vrtiću, a dok se vraćala kući začula je glasni prasak i lomljavu. Dok je trčala prema vrtiću čula je komentare da je vrtić zahvatio požar. Prvo je pomislila da je riječ o ruskom raketnom napadu. Srećom, vrlo brzo vatrogasci su pozvali njezino ime - njezina curica je bila neozlijeđena.

Grad Brovari, poprište jučerašnje tragedije, bio je u prvim tjednima ruske invazije u veljači i ožujku meta ruskih napada. Kopnene snage moskovskih trupa stigle su do rubova grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 04:32