INFARKT ILI NEŠTO VIŠE?

MISTERIJ U NEW YORKU Neobičan slučaj smrti ruskog diplomata kojeg su razbijene glave našli u konzulatu na dan američkih predsjedničkih izbora

Zgrada ruskog konzulata u New Yorku i njujorška policija u krugu
 Andrei Deev / Mike Seger / Wikimedia / Reuters

Da je Sergej Krivov pronađen mrtav bilo koji drugi dan, njegova smrt vjerojatno bi medije zaokupila mnogo više nego što je to bio slučaj.

No, 8. studenog 2016. godine u SAD-u su se održavali izbori koji će Donalda Trumpa dovesti u Bijelu kuću i drastično promijeniti budućnost države - smrt tada još neimenovane osobe na podu ruskog konzulata usred njujorškog Manhattana brzo je pala u drugi plan.

Ipak, američki BuzzFeed se na ovom slučaju zadržao više od drugih medija, te je njihova novinarka Ali Watkins u srijedu objavila veliku priču o čudnim i prilično tajnovitim okolnostima smrti tog "anonimnog službenika", kojem je tek sada prvi puta otkriven identitet i funkcija u konzulatu. Originalni, vrlo iscrpni tekst gospođe Watkins možete pročitati na ovom linku, a mi ćemo prenijeti njegove ključne dijelove i zaključke.

Dakle, 8. studenog u 7 sati ujutro Krivov je pronađen na podu ruskog konzulata u New Yorku, koji se nalazi u elitnom dijelu Manhattana, Upper East Sideu. Bio je bez svijesti, nije reagirao na podražaje i na glavi je imao ranu neutvrđenog porijekla. Kada je hitna pomoć stigla na mjesto događaja, bio je mrtav.

Inicijalne informacije s lica mjesta govorile su da je neimenovani čovjek skočio ili pao u smrt s krova konzulata, no dok su novinari došli do zgrade službenici konzulata već su promijenili priču. Tada još uvijek anonimni čovjek nije pao s krova desetak metara visoke zgrade, nego je doživio srčani udar u uredu osiguranja i potom preminuo, rekli su.

Njujorška policija zaključila je da je Krivov umro prirodnom smrću i ubrzo je zatvorila slučaj. No, Watkins se pita je li to zaista bio slučaj. Zašto se tako dugo tajio njegov identitet? Tko je on zapravo bio i što je radio u konzulatu? Zašto je policija smrt tako ekspresno proglasila prirodnom, iako su okolnosti i rana na glavi sugerirale drugačije? I zašto je toliko teško saznati bilo što vezano uz ovaj slučaj, pogotovo je li uopće njegova smrt bila istraživana?

Mrtvozornik kontra policije

Naime, tri mjeseca otkako je Krivov preminuo, mrtvozornik koji ga je pregledao i dalje nije siguran da se radilo o infarktu.

Krivov nije bio obični službenik osiguranja, kako su mediji inicijalno navodili. Ovaj 63-godišnjak je prema članku proruskog Sputnika iz vremena kad je umro, zapravo bio šef osiguranja. Prema pisanju ruskih medija, navodi Watkins, riječ je o poziciji koja sa sobom, između ostalog, nosi i dužnost "prevencije sabotaže" i suzbijanja "pokušaja tajne infiltracije" u konzulat, dakle osiguravanja da američki obavještajci ne prisluškuju što se govori i događa u konzulatu. Osim toga, Krivov je na svojoj poziciji imao pristup uređaju za kriptiranje poruka, koji se koristi za enkripciju i dekripciju poruka između konzulata i drugih ruskih subjekata.

Iako policija tvrdi da je imao prebivalište na Manhattanu, u javnim dokumentima to je nemoguće pronaći - nitko pod tim ili sličnom imenom nije živio na Manhattanu godinama, a jedina druga dva Krivova koja žive u New Yorku nisu odgovorila na upit znaju li za Sergeja i je li riječ o nekom njihovom rođaku. Policajac koji je za BuzzFeed pregledao spis slučaja tvrdi da preminuli šef osiguranja nije imao članove obitelji koji žive u New Yorku.

Kada je novinarka otišla na adresu koja je u spisu njujorške policije (dalje u tekstu: NYPD) navedena kao prebivalište preminulog Krivova, utvrdila je da se radi o uredskoj zgradi poznate institucije Smithsonian, lociranoj jedan blok zgrada iza ruskog konzulata.

- Ovdje nitko ne živi - kratko joj je rekla zaposlenica Smithsoniana.

Osim skrivanja identiteta i adrese, nije jasno koliko temeljito je NYPD zapravo istraživao smrt Krivova. Više policijskih dužnosnika odbilo je komentirati detalje iz istrage, a neki su naglasili da se slučaj vodi kao "zaključen".

- Sadržaj ovog slučaja je prilično neodređen, ne otkriva mnogo. Takve slučajeve obično preuzimaju detektivi. Iz nekog razloga, ovaj je zaključen - rekao je za BuzzFeed jedan službenik policije koji je prolazio kroz spis.

No, iako je policija rekla da je slučaj zatvoren, mrtvozornik ga i dalje vodi kao otvorenog.

- Uzrok i okolnosti smrti i dalje su neutvrđeni i čekaju se rezultati daljnjih istraživanja. Nemamo nikakvih rezultata koje bismo mogli podijeliti - rekla je za BuzzFeed glasnogovornica ureda mrtvozornika Julie Bolcer.

Ovakav raskorak između NYPD-a i ureda mrtvozornika ne događa se često. Pravilo je da se slučaj vodi kao otvoren u policiji dok god mrtvozornik nije utvrdio uzrok smrti:

- Slučaj ostaje otvoren dok god nema finalne odluke o uzroku smrti, bilo da je li riječ o nasilnoj smrti, nesretnom slučaju ili nečem drugom - rekao je bivši istražitelj NYPD-a Marq Claxton.

Dodatnu pomutnju u cijelu priči unosi i izjava druge osobe iz ureda mrtvozornika koji je primio tijelo Krivova, a koji kaže da je tijelo "otpušteno" odmah sljedeći dan, ali nije želio reći tko ga je preuzeo. Ako i dalje traju istrage, a mrtvozornik nema tijelo, to obično znači da se provode toksikološki testovi uzorka krvi i tkiva, piše Watkins. To nekad zna potrajati tjednima ili čak mjesecima, iako u ovom slučaju nije poznato kakvi se testovi provode i tko ih uopće provodi.

Gdje je tijelo?

Nadalje, prema podacima pogrebnih tvrtki koje posluju na području Manhattana, Krivov nije pokopan ili kremiran. Ured za zdravlje grada New Yorka odbio je zahtjev BuzzFeeda da pretraže dokumente u vezi Krivovljeve smrti, tvrdeći da to mogu učiniti samo članovi obitelji. Također, NYPD je odbio zahtjev novinarke da pregleda izvještaj o smrti, tvrdeći da je bio nepotpun, iako su sve tražene informacije bile navedene u zahtjevu. Drugi službenici su im pak rekli da se uopće ne radi o javnom dokumentu i da ga mogu vidjeti samo ako imaju sudski nalog.

To nije normalna praksa, piše Watkins.

- Izvješće o smrti se obično nalazi među dokumentima koji se daju na uvid nakon što je slučaj zaključen. Vrlo je čudno da se tako što kategorički odbija - rekao je Michael Morisy, osnivač MuckRocka, neprofitne agencije posvećene transparentnosti državnih agencija, ureda i službi.

U zadnjem pokušaju da utvrde gdje je završilo tijelo Sergeja Krivova, BuzzFeed je kontaktirao jedinu aviokompaniju čiji zrakoplovi lete na direktnoj liniji između New Yorka i Moskve, Aeroflot. Njihovi službenici nisu željeli otkriti je li u danima nakon 8. studenog neko tijelo prevezeno iz NY-a u Moskvu, uz objašnjenje da takve podatke može otkriti samo entitet koji pripada državnoj vlasti.

Da sumiramo, uzrok smrti Krivova zapravo još nije utvrđen. Njegov identitet novinari su otkrili tek nekoliko mjeseci nakon njegove smrti (zahvaljujući pričljivom policajcu koji ga je pročitao iz spisa), a k tome je riječ o dužnosniku koji je imao važnu ulogu u konzulatu i pristup vrlo osjetljivim informacijama. Nitko ne zna, to jest ne želi reći gdje se nalazi njegovo tijelo, a policija je slučaj neuobičajeno brzo zatvorila s obzirom na sve okolnosti. Različiti ogranci vlasti o slučaju uglavnom šute ili daju tek šture informacije.

Specifične okolnosti

Sve to ne mora značiti ništa. Krivov je imao 63 godine i sasvim je moguće da je preminuo od srčanog udara, a birokracija naprosto nije sklona otkrivati previše informacija o slučaju koji su možda već zaboravili. No, specifične okolnosti, ne samo smrti, nego političkih odnosa SAD-a i Rusije otvaraju prostor različitim teorijama. Rusko-američki odnosi posljednjih godina srozali su se na razinu neviđenu još od Hladnog rata, a pobjedom Donalda Trumpa na izborima, otvorile su se i sasvim nove linije američkih optužbi prema Rusiji.

Tako su mediji pisali, prema informacijama koje su curile iz obavještajnih krugova, da su Trumpovi suradnici tijekom kampanje bili u bliskom dosluhu s ruskim dužnosnicima i agentima, a čak su se pojavile i informacije da ruske tajne službe posjeduju materijal koji bi mogao iznimno kompromitirati američkog predsjednika te se samim time može koristiti kao sredstvo ucjene. Da po pitanju komunikacije s Rusima nije riječ samo o pustim optužbama, pokazuje i slučaj Michaela Flynna koji je nedavno podnio ostavku na mjesto Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost jer je tajio sadržaj svojih razgovora s ruskim ambasadorom u SAD-u, i o tome otvoreno lagao potpredsjedniku SAD-a Mikeu Penceu.

Na kraju, svemu tome treba pridodati i zabrinutost nekih američkih obavještajnih službi o direktnom uplitanju Rusije u rezultat američkih izbora, preko hakiranja uređaja za glasanje, što u ovom trenutku nije dokazano.

Kad se gleda kroz prizmu rusko-američkih odnosa, smrt Sergeja Krivova i sva tajnovitost vezena uz nju dobiva novu dimenziju, ali dužnosnici u Washingtonu, barem oni s kojima je razgovarao BuzzFeed, ne vide ništa sumnjivog. Dva odvojena izvora rekla su za portal da u smrti nema ništa neobičnog jer je Krivov bio poznat kao alkoholičar, što je policiju navelo prema zaključku o prirodnoj smrti.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova bila je puno rječitija:

- Vi to ozbiljno? Imao je srčanih problema, imao je i srčanih napada. Čudno je da vas ovo zanima.

Konzulat je pak poslao šturu izjavu:

- Zaposlenik konzulata Sergej Krivov preminuo je 8. studenog 2016. Američki doktor koji je stigao u konzulat je rekao da je Krivov bez sumnje umro od prirodnog uzroka. Medicinski službenici trenutno nastoje utvrditi uzrok smrti, ali vjeruje se da je preminuo od srčanog udara - stoji u njihovoj izjavi.

FBI je rekao da ne istražuje smrt, a iz NYPD-a nisu dali nikakav službeni komentar o istrazi.

Popularno mjesto za špijune

U cijeloj priči postoji još jedan interesantan element, koji opet, ne mora ništa značiti. Zgrada konzulata u kojoj je radio Krivov je u prošlosti (a možda i sada) bila jedna od lokacija s prilično frekventnom špijunskom djelatnošću, sigurno ojačano činjenicom da se i sjedište UN-a nalazi u New Yorku. Nije poznato je li i on sam radio s američkim ili ruskim obavještajnim službama (naravno, obje strane to neće otkrivati), ali je zato u dokumentu FBI-a koji se pojavio na sudu 2015. otkriveno da ruska obavještajna služba SVR vjerojatno ima ured u zgradi u kojoj je Krivov radio.

Američki obavještajci kažu da je javna tajna da se konzulat u New Yorku koristi kao mjesto u kojem se planiraju operacije ruskih špijuna. Zbog toga je to i jedna od "meta" njihovih američkih kolega.

- To je uvijek meta - rekao je jedan američki obavještajac.

Na kraju priče, valja navesti da sve navedeno zvuči kao scenarij za početak dobrog noir trilera iz vremena kad je Hladni rat tek započeo. Jednako tako, konkretne informacije ili podaci koji bi upućivali na eventualnu nasilnu smrt Krivova ne postoje. BuzzFeed i dalje čeka službeni dokument NYPD-a o njegovoj smrti, a kada ili ako dobiju uvid u njega, možda će neke stvari biti jasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:28