SVI SU ZBUNJENI

Misterij zaraze 57 mornara na brodu: Ovo je neviđen slučaj, ima samo jedno razumno objašnjenje

Pokrenuta je istraga, pročešljat će medicinske kartone sve do ožujka kako bi bolje razmjeli ovu situaciju
Brod Echizen Maru 
 Alexis Delelisi/AFP

Argentina pokušava riješiti misterij pojave zaraze koronavirusom kod 57 mornara na brodu brod Echizen Maru nakon 35 dana provedenih na moru, unatoč činjenici što su na testiranju prije plovidbe svi bili negativni.

Prema podacima ministarstva 57 od 61 člana posade sada je pozitivno na koronavirus. Svi su testirani 14 dana prije plovidbe, bili su negativni i do ukrcavanja na brod bili su u obveznoj karanteni u hotelu u gradu Ushuaiaju. Samo su dva mornara negativna na virus, a rezultati se čekaju za još dva člana posade.

Dvojica mornara su hospitalizirana. Nikome nije jasno kako je koronavirus dospio na brod jer mornari 35 dana nisu bili ni sa kim u kontaktu, a opskrbljeni su namirnicama iz luke Ushuaia.

Tim sada pokušava utvrditi kronologiju simptoma kako bi utvrdio kronologiju zaraze. Ta stvar bude još čudnija, dok su boravili u izolaciji u luki Ushuaia nije bilo aktivnih slučajeva koronavirusa u toj pokrajini, objavio je znanstveni portal IFLScience.

Pokrenuta je istraga, iako zasad nema očitih tragova kako je Covid-19 dospio na brod. Jedno od mogući razumnih objašnjenja je da je najmanje jedan od članova posade predao lažni negativni nalaz u Buenos Airesu. Virus se tako mogao polagano raširiti među posadom tijekom samoizolacije bez očitih simptoma, a tek kada su isplovili neki su članovi posade počeli osjećati simptome. To je, međutim, tek spekulacija.

image
Brod Echizen Maru u luci Ushuaia
Alexis Delelisi

- Ovo je slučaj koji se ne uklapa u nijedan opis koji je objavljen u publikacijama jer tako dugačko razdoblje inkubacije nije nigdje zabilježeno, rekao je voditelj odjela zaraznih bolesti u bolnici u Ushuaiai Leandro Ballatore.

- Fokusirali smo se na ostatak posade kako bi utvrdili ima li drugi slučajeva asimptomatske bolesti. Poduzeli smo prve korake, imamo puno posla, jer ovaj slučaj zahtijeva dubinsku retrogradnu analizu. Pročešljat ćemo medicinske kartone sve do ožujka kako bismo bolje razumjeli ovu situaciju, rekao je Ballatore.

Ukupni broj oboljelih od Covida-19 u Argentini premašio je 100.000, a preminulo je više od 1900. Većina zaraženih je na području Buenos Airesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:47